Виена не може без Шьонбрун - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Виена не може без Шьонбрун
Автор: Екатерина Мандова
Виена не може без Шьонбрун
Снимка: Roberto Verzo

Замъкът Шьонбрун ще угоди на всички, защото тук уморените могат да поклюкарстват над чаша кафе, любознателните да научат повече за живота на Хабсбургите и на императрица Сиси, а фотографите да направят незабравими снимки. Каквото и да изберете, няма да съжалявате.

Най-добре посветете цял ден на замъка и на градините му. А и да не забравяме, че в Австрия всичко затваря около 5 часа следобед, така че отидете там рано.

Макар и да е едно от най-туристическите места във Виена, в Шьонбрун винаги можете да откраднете време и място за себе си. Градините на замъка са необятни, което ви позволява да се скриете и да си отдъхнете от туристите, завзели града през пролетта. Не можем да ги обвиняваме, защото това е идеалното време за посещение на забележителностите.

Ако пък навън е студено, то дворецът предлага приятна разходка из кралски покои и концертни зали.

Не пропускайте на входа да се въоръжите с аудиогид - включен е в цената на билета и можете да избирате между няколко езика.

Престъпвате бавно от стая в стая и се пренасяте в епохата на Хабсбургите. Ето я и спалнята на императрица Сиси. Тук, на тази тоалетка тя е разресвала дългата до петите си коса. А, ето я и трапезарията, където кралското семейство се е хранело. Масата е подредена така, сякаш след малко император Франц Йосиф ще седне за вечеря.

Легендите за приказния живот и красота на Елизабет Баварска - Сиси са толкова много, че фактите остават на заден план. А разходката из замъка разпалва любопитството за живота на принцесата, която впоследствие става императрица на Австрия, кралица на Унгария и какво ли още не. Дори и сериозният аудиогид споделя любопитни детайли от ежедневието й - как се е хранила, обличала и т.н.

Император Франц Йосиф е съпругът на принцеса Сиси. Той прекарва целия си живот в замъка. Присъствието му се усеща във всяко помещение. А картините на кралското семейство, окачени навсякъде из замъка, създават чувството, че обитателите му никога не са го напуснали.

Спокойно се разхождате из кабинета, приемната, дори и спалнята на Франц Йосиф. Запознавате се отблизо с императорските дела и проследявате всяка част от живота му, дори научавате детайли около смъртта му. Императорът умира на преклонна възраст в покоите си.

В самия край на обиколката са концертните зали, които се отличават с пищна украса. А дружелюбната охрана на замъка споделя, че на една от картините е изобразен невръстният Моцарт като част от свитата за сватбата на любимата дъщеря на императрица Сиси.

 

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин