Ъп хели аа: Викингите и най-големият огнен фестивал в Европа - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ъп хели аа: Викингите и най-големият огнен фестивал в Европа
Автор: Иван Чорбаджийски

Ъп хели аа - може и да ви изглежда, че съм пуснал котка да се разходи по клавиатурата, но истината е друга - това е името на най-мащабното огнено-викингско творение на Шотландия. Фестивал, по време на който всяка година се изгаря цяла галера, из шотландския град Леруик преминава шествие от горящи факли, а понятието “викингски запой” достига нови висини …

364 дни подготовка за голямото изгаряне на кораб

“Няма да има никакво отлагане при лоши метеорологични условия!”, фука се със своята непреклонност фестивалът, който се провежда винаги в последния вторник на януари. И наистина, нито сняг, нито лапавица или зимни хали са успели някога да спрат буйните леруикски мъже.

За да си представите още по-добре колко сериозни са нещата с този фестивал, участниците в него си имат специално име (guizers), а не са просто някакви си там “участници”. Ъп хели аа (или Up Helly Aa, ако предпочитате) може да трае само един ден (и най-вече една нощ), но подготовката му отнема останалите 364 от годината - костюми, сценарий, построяване на кораб за горене...

Какво се случва всъщност?

В навечерието на фестивала над 800 тежко гримирани и още по-тежко въоръжени мъже (без жени, мерси, ние сме викинги!) се разполагат из улиците на Леруик и точно в 19:30 часа запалват факлите в ръцете си. Начело с водача и придружавани от тълпа от 4000-5000 души факелното шествие пристига при викингската галера, която бива ритуално подпалена. Крясъци, размахване на боздугани - знаете как е.

Нощта пред викингите е бърза и яростна, а единици са онези, които успяват да се приберат вкъщи с ясно съзнание и преди 9 сутринта на другия ден (когато по разбираеми причини е официален празник). Повечето after-fire партита са частни и само в няколко заведения се продават куверти за външни лица.

И всичко тръгва от...

… преди повече от 12 века някъде в Норвегия. А ограничението за жени важи само в иначе политически коректния Леруик. В няколко други градове на Шетландските острови не е така, но пък огнените тържества не са толкова мащабни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин