Винаги в готовност – 30 факта за земетресенията - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Винаги в готовност – 30 факта за земетресенията
Автор: Елена Исаева

Земетресението е разтърсване на повърхността на Земята в резултат на внезапно освобождаване на енергия в литосферата на Земята, което създава сеизмични вълни.

Сеизмични вълни: Земетресенията генерират сеизмични вълни, които са вибрации, които преминават през Земята, често причинявайки разклащане на земята.

Магнитуд: Магнитудът на земетресението е мярка за освободената енергия, обикновено изразена по скалата на Рихтер или скалата за моментен магнитуд.

Фокус и епицентър: Точката вътре в Земята, където възниква земетресение, се нарича фокус, докато точката на земната повърхност точно над фокуса е епицентърът.

Тектонични плочи: Повечето земетресения се случват по границите на тектоничните плочи, където плочите си взаимодействат и причиняват натрупване на напрежение, докато не се освободи под формата на земетресение.

Огненият пръстен: По-голямата част от земетресенията в света се случват около Тихоокеанския огнен пръстен, област с високо ниво на тектонична активност.

Плитко, средно и дълбоко фокусиране: Земетресенията могат да бъдат класифицирани въз основа на дълбочината на фокуса им: плитки (0-70 km), междинни (70-300 km) и дълбоки (300+ km).

Сеизмология: Изследването на земетресения и сеизмични вълни е известно като сеизмология.

Предни и вторични трусове: По-малките земетресения, които предшестват основния трус, се наричат предни трусове, докато тези, които следват, се наричат вторични трусове.

Зони на субдукция: Зоните на субдукция, където една тектонична плоча е принудена под друга, често изпитват силни земетресения.

Сеизмограф: Сеизмографът е инструмент, използван за записване и измерване на интензивността на земетресенията.

Голямо земетресение в Чили: Голямото земетресение в Чили през 1960 г. е най-силното земетресение, регистрирано някога, с магнитуд 9,5.

Разломът Сан Андреас: Разломът Сан Андреас в Калифорния е добре известен трансформиращ разлом, отговорен за множество земетресения.

Втечняване: Интензивното разклащане по време на земетресение може да причини втечняване, при което наситената почва временно губи силата си и се държи като течност.

Цунами: Подводните земетресения могат да предизвикат цунами, големи океански вълни, способни да причинят широкоразпространени разрушения, когато достигнат крайбрежните райони.

Сеизмично преоборудване: Техники като сеизмично преоборудване се използват, за да направят сградите и инфраструктурата по-устойчиви на щети от земетресение.

Карти на сеизмичната опасност: Учените създават карти на сеизмичната опасност, за да идентифицират региони с по-висок риск от земетресения.

Дълбоки земетресения: Дълбоките земетресения са тези, които се случват в зони на субдукция на дълбочини над 300 km.

Разломни линии: Разломните линии са фрактури в земната кора, където скалите от двете страни са се преместили една спрямо друга.

P вълни и S вълни: Първичните (P) вълни са най-бързите сеизмични вълни и могат да преминават през твърди вещества, течности и газове. Вторичните (S) вълни са по-бавни и могат да преминават само през твърди тела.

Сеизмична празнина: Сеизмичната празнина е зона по линията на разлом, където не е имало скорошно земетресение, което поражда опасения за потенциална бъдеща сеизмична активност.

Скала за интензитет на Меркали: Скалата за интензитет на Меркали измерва интензивността на земетресението въз основа на ефектите му върху хората, структурите и земната повърхност.

Скала на Рихтер: Разработена от Чарлз Ф. Рихтер, скалата на Рихтер определя количествено магнитуда на земетресението въз основа на амплитудата на сеизмичните вълни.

Скала на моментния магнитуд (Mw): Скалата на моментния магнитуд в момента е най-широко използваната мярка за магнитуд на земетресението.

Индуцирана сеизмичност: Човешки дейности, като минно дело, сеизмичност, предизвикана от резервоари (поради големи водни резервоари) и добив на нефт и газ, могат да предизвикат земетресения.

Системи за сеизмично предупреждение: Някои региони, предразположени към земетресения, са внедрили системи за ранно предупреждение, за да предоставят няколко секунди до минути предварително известие.

Земетресение: Идеята за земетресение, специфичен набор от метеорологични условия, предшестващи земетресение, е мит. Земетресения могат да се случат по всяко време и при всяко време.

Сеизмичност на Луната и Марс: Въпреки че не са причинени от тектонична активност, Луната и Марс претърпяват сеизмични събития, известни съответно като лунотресения и маркусове.

Застраховка срещу земетресения: В райони, застрашени от земетресения, хората често купуват застраховка срещу земетресения, за да покрият щети, които не са включени в стандартната застраховка на собствениците на жилища.

Човешко въздействие: Земетресенията могат да имат значителни социални, икономически и екологични въздействия, причинявайки жертви, размествания и разрушаване на инфраструктура. Подготвеността и устойчивите на земетресения строителни практики са от решаващо значение за минимизиране на тези въздействия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин