Виши - любимият оздравителен център на френската аристокрация - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Виши - любимият оздравителен център на френската аристокрация
Автор: Елена Исаева

Виши е малък, но изключително красив курортен град в департамент Алие, регион Оверн, Централна Франция. Той е част от историческата френска провинция Бурбон. Градът е богат на термални извори с изключителни лечебни свойства. Някога, преди хиляди години в земите, където днес е разположен града, по високите хълмове е имало вулкани. Лавата и пепелта, които излизали при изригването им наситили подземните реки с полезни вещества, богати на минерали.

По–късно заселилите се в този район римляни основали град на това райско място с безценни лечебни и животоподдържащи термални и минерални извори. Римляните ползвали това природно богатство, както за лечебни , така и за разкрасяващи процедури. Римското има на града било Vippius. След време се превърнало във френското Виши.

Виши - любимият оздравителен център на френската аристокрация
Снимка: pixabay.com

 

През Средновековието живата вода на Виши, както я наричали станала известна в цяла Франция. Благодарение на тази известност, както и на качествата на водата, през XVI век, основателя на кралската династия на Бурбоните Анри IV основал курорта Виши. Курортът станал любимо място за възстановяване на краля, семейстовот му, а дори и на френската аристокрация.

Известен е фактът с възстановяването на Маркиз дьо Севин. Той е бил с парализирани ръце, но благодарение на редовното отсядане във Виши, ръцете му се възстановяват и той започва да пише писма с подробни описания на свойствата на водата до известни и богати благородници. Така през XVII век славата на курорта се разпростряла в още по – големи мащаби. Тук самия Наполеон и неговата майка са идвали, за да се лекуват.

По–късно през XIX век се провеждат редица научни изследвания с цел да се докаже ефекта от лечението с тези чудодейни води. Също и хората, които посещавали курорта и сами се уверявали и виждали подобреното си здраве, давали гласност на получените резултати от лечението и го популяризирали из цял свят.

Съпругата на Наполеон III била смятана за изключително красива жена. Тя редовно посещавала Виши, за да поддържа своята младост и неувяхваща красота.

От началото на XX век масово започнали да прииждат хиляди хора от цял свят, твърдо решени да възстановят здравето си и да повишат по този начин качеството на живота си. Услугите, лечебните и разкрасителните процедури са разнообразни. Един от най – предпочитанте масажи станал масажът с четири ръце под течащата термална вода. В курорта редовни посетители станали известни хора на искуството, артисти, певци, политици и заможни бизнесмени.

Освен с богатите оздравителни и релаксиращи програми, Виши предлага на посетителите си и различни интересни места за посещение. Едно такова място е Музеят на града, където са събрани рзлични предмети, представящи живота и историята на града от древността и до днес. Тук има богата колекция на известни френски творци.

Мисионерската къща също не е за пренебргване. Първоначално основана като болница от отец Анри Вате през 1922 г., днес в нея се помещава интересен музей, съхранил разнообразие от предмети, подарявани от благодарните излекувани мисионери. Тук ще видите интересно украсено седло за камила, красиви порцеланови съдове и още много други уникални предмети.

Минералният курорт Виши се намира на бреговете на река Алие. Днес той е известен в цял свят. Тук освен процедури на място, също се произвежда и разпространената и световноизвестна козметична марка Виши.

Ако искате да опитате няоя разкрасителна процедура или просто да се отдадете на релакса и спокойствието, което предоставя курорта, то планирайте следващата си ваканция на това място.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин