Романтичните кралски градини на Маркесак във Франция - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Романтичните кралски градини на Маркесак във Франция
Автор: Peika.bg
Романтичните кралски градини на Маркесак във Франция
Снимка: pixabay

Замъкът и градините на Маркесак, Везак, департамент Дордон, Франция. Красивият замък е построен през 17 век и е известен и с невероятните си градини.

Бертран Верне дьо Маркесак, който е бил съветник на Луи XIV, построява замъка. Прочутите градини от чемширови дървета обаче са засадени от Жулиен дьо Сервел през 1860-те години.

Градините включват също липи, кипариси, циклами и каменни борове от Италия. Пешеходната пътека в тези прекрасни градини се простира на пет километра.

Обявени като национален исторически паметник, романтичните и живописни градини Marqueyssac предлагат за разглеждане замък от 19-ти век, покрит с каменни плочки, и над 5 километра сенчести пътеки, облицовани със 150 000 ръчно подрязани чемшири, изпъстрени с гледки, алпинеуми, водопади и зеленина.

Романтичните кралски градини на Маркесак във Франция
Снимка: pixabay

В Маркесак чемширът е подчертан в много форми. Днес градините са най-посещаваните в Перигор. На 130 метра над реката на гледката Белведере, свидетел на богато историческо минало и огромно природно наследство, ще откриете най-величествената панорамна гледка на Перигор. Открийте долината, замъците и някои от най-красивите села на Франция (Beynac, Fayrac, Castelnaud, La Roque-Gageac и Domme) от тази изключителна гледка.

Оформлението му с неговите криволичещи пътеки, заоблеността и хълмистият аспект на чемширите придават на Маркесак мекота и романтизъм, допринасяйки за хармонията, която градините имат с хълмовете в пейзажа на долината Дордон.

Романтичните кралски градини на Маркесак във Франция
Снимка: pixabay

В сегашния си вид замъкът е луксозна резиденция от края на 18-ти век, построена в навечерието на Френската революция....

Резиденцията има две различни страни. Обърната към долината, Маркесак разкрива широк фронт, ограден от централна кула, съдържаща стълбището. Отзад оформлението е много по-интимно, отваряйки се към парка, който е запазен за удоволствие на жителите.

Романтичните кралски градини на Маркесак във Франция
Снимка: pixabay

Изграден с голяма простота, Маркесак показва забележителен покрив, направен от типичен за региона материал: варовикови плочи (lauze) или каменни плочки. Покривът тежи повече от 500 тона и е реставриран от 2011 до 2017 г.

В парка са създадени много неща, за да направят разходките по-интересни, напр. белведери, криволичещи пътеки, малки стълбища, три каменни колиби, голяма еспланада, предназначена за отдих и елегантни приеми, малка ротонда, крайпътен кръст, алпинеуми, пейки, издълбани в скалата…

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин