Средновековно френско градче – Сен Пол дьо Ванс - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Средновековно френско градче – Сен Пол дьо Ванс
Автор: Елена Исаева

Някъде във Франция, съвсем близо до Ница има едно красиво френско градче, кацнало на висок каменист хълм. Интересното тук е, че всички сгради в града са запазили своя уникален средновековен облик. Намиращ се съвсем близо, само на 10 км от известният френски курорт Ница и Лазурния бряг, Сен Пол дьо Ванс бива посещаван от значителен брой туристи, макар да не е от известните и комерсиални френски дестинации.

 

В това малко каменно бижу не се допускат никакви автомобили. Уличките са тесни, калдаръмени и много романтични. Понякога дори е трудно за самите пешеходци да се разминават, но това също е част от цялостното средновековно преживяване, което ще изпитате тук. Те носят едно наистина приказно очарование.

Средновековно френско градче – Сен Пол дьо Ванс
Снимка: Елена Исаева
 

Със своята архитектура, градът прилича на музей на открито. Всяка сграда, освен своите обитатели крие и други интересни неща, като магазини за сувенири, дрехи, кожени изделия, арт галерии, хлебарници, кафенета и други. 

Сен Пол дьо Ванс е истинско произведение на изкуството и като такова е приютявал не един или двама известни художници и скулптори. Тук прекарва последните си години и прочутият в цял свят Марк Шагал.

Реално погледнато това малко провансалско градче не е известно със своите забележителности, макар, че местната църква е наистина впечатляваща. Този град очарова със своята атмосфера, със своята романтика и средновековен дух. Тук може да усетите с пълна сила провансалският начин на живот. Градчето е наистина чудесно за романтични разходки, както и за любители на изкуството и архитектурата. Всяко нещо в този град е като извадено от страницата на някоя красива приказка. Тук дори пощенските кутии се причисляват към шедьоврите, това е така, защото всяка е изрисувана с различна картина.

Средновековно френско градче – Сен Пол дьо Ванс
Снимка: Елена Исаева
 

Пред всяка къща има съвсем малка тераска, дори бих казала, че това е доста грешна представа за малките площадки пред всеки дом, на които задължително има малка масичка и столче, на което може да седнете и да изпиете чаша кафе, да почетете книга или просто да се полюбувате на атмосферата, която витае около вас.

Средновековно френско градче – Сен Пол дьо Ванс
Снимка: Елена Исаева
 

Макар, че градът се намира на едва 180 метра над морското равнище, гледките от крепостните стени са невероятни – вижда се град Ница и част от Лазурния бряг на Средиземно море.

Доста французи смятат, че Сен Пол дьо Ванс е предградие на Ница, но това е наистина малко странно да се твърди, тъй като двата града имат съвсем различен облик и атмосфера. Когато пътувате из този район на Франция, отделете си поне няколко часа за това магично място и повярвайте ми няма да съжалявате. Още по-добре ще е, ако имате възможност да прекарате няколко дни в това уникално мъничко градче. Тогава ще имате достатъчно време да разгледате всеки магазин, не толкова за пазаруване, колкото да се насладите на ръчно изработени местни играчки, дрехи, картини и разбира се различни вкусни специалитети.

Сен Пол дьо Ванс определено ще ви пренесе в един друг свят. Ще ви откъсне за малко от реалността и ще ви омагьоса със своя чар, атмосфера и архитектура. Тук ще изпитате истинска наслада, както за ума, така и за душата.

Средновековно френско градче – Сен Пол дьо Ванс
Снимка: Елена Исаева

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин