Кактусите и морето - Ботаническата градина в Ез, Франция - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кактусите и морето - Ботаническата градина в Ез, Франция
Автор: Елена Исаева

На Лазурния бряг на Средиземно море, на територията на Франция, само на около 6 километра от Монако се намира едно прекрасно малко средновековно градче, разположено на хълм. То се нарича Ез, кръстено на великата богиня Изида и крие в себе си невероятни малки чудеса – калдаръмени улички, интересни разстения и множество малки магазинчета, пълни с ръчно направени подаръци и сувенири.

 

В този малък, но безкрайно романтичен град, доста писатели и известни личности са черпили вдъхновение за своите творби. Ницше например, написва тук последните глави на известната си книга „Тъй рече Заратустра“, а пък великият Уолт Дисни е прекарвал голяма част от времето си тук и се е зареждал с нови идеи.

Кактусите и морето - Ботаническата градина в Ез, Франция
Снимка: Елена Исаева

Ез се издига на 427 метрова скала, като до него се стига по доста стръмна уличка. Възможно е леко да се задъхате докато стигнете до градчето, но повярвайте ми заслужава си всички усилия, които ще направите. В хубаво и ясно време от почти всяка точка на града се откриват страхотни гледки към лазурното Средиземно море.

Градът е просто очарователен. Тук имате чувството, че сте в друг свят, далеч от реалността и забързания живот. Ез е прекрасен за един романтичен и различен меден месец. Градът носи спокойствие и малко мистика. Това е място, на което и вас може да ви споходи музата на творчеството.

Една от забележителностите във френското градче е ботаническата градина, която се намира на самия му връх. Тя е изградена малко след Втората световна войнана мястото на стара крепост и носи звучното име „Жарден Екзотик“. За малката си площ има учудващо много и различни растения от цял свят – Африка, Азия, Америка, Европа. Една от най-богатите колекции от видове е тази на кактусите. Срещат се във всякакви форми и цветове, като признвам си, доста от тях видях за първи път.

Кактусите и морето - Ботаническата градина в Ез, Франция
Снимка: Елена Исаева

Не е случаен и фактът, че най-голямото разнообразие на видове тук е именно от кактуси. Това е така, защото в града почвата и коренните скали са подходящи за такъв тип растения. Невероятно красивата и екзотична колекция от кактуси е разположена в южната част на ботаническата градина.

В нея още има водопад и малко езерце с кът за отдих, в който може да се насладите на заобикалящата ви флора. Някои видове кактуси и алоето достигат до наистина големи размери, като вие разбира се можете да си вземете доста по-малки екземпляри за вашата домашна градинка.

Кактусите и морето - Ботаническата градина в Ез, Франция
Снимка: Елена Исаева

Като допълнение към цялата тази екзотичност и красота, Джийн Филип Ричард е построил и множество скулптори на жени, изобразени като гръцки и римски божества. Статуите са направени от глина и бронз, без много орнаменти. Техният скулптор не е искал да ги прави много пищни, за да не отвлича вниманието на посетителите от причудливите растения и красивите панорамни гледки към Ез и морето.

За всеки, който желае да посети това малко френско бижу е важно да знаете, че ботаническата градина е отворена всеки ден. Най-подходящото време за посещение е през пролетта, когато повечето видове цъфтят, но разбира се и през останалото време на годината, градината и самият Ез ще ви очароват.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин