Фестивалът в Мадрид, посветен на добитъка - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивалът в Мадрид, посветен на добитъка
Автор: Peika.bg
Фестивалът в Мадрид, посветен на добитъка
Снимка: wikipedia.org

Подготвили сме ви информация за още едно интересно ежегодно събитие в Испания.

Фестивалът “Fiesta de la Trashumancia” отбелязва вековна традиция, свързана със сезонната миграция на добитъка.

На площада пред кметството на Мадрид се появява мъж с черна барета и широк червен колан, който води два впрегнати черни вола. Тази гледка рязко контрастира с модерния град – улиците пълни с коли и осветените витрини на магазините.

Пристигането на воловете на площад „Сибелес“ бележи финала на “Fiesta de la Trashumancia” – фестивал, който се състои в града всяка есен от 1994 г. насам. От 1995 г., когато испанското Министерство на земеделието решава да подкрепи празника като културно събитие, той се превръща в туристическа атракция

Tака хиляди овце (понякога бикове и коне) превземат испанската столица веднъж годишно. Целта на събитието е да отбележи вековната традиция на сезонната миграция на добитъка.

Празникът е съпроводен с песни и танци, като можете да видите жени с кастанети, традиционни забрадки и широки пъстри поли с престилки и мъже с широки панталони, пъхнати в дълги чорапи, се въртят едни около други в традиционния испански танци jota. Повечето танцьори носят дървени обувки с шипове, които им помагат да се придвижват през калните полета.

Обикновено под звуците на флейти и дайрета кметът на Мадрид поздравява овчарите, които, от своя страна, заплащат 50 монети (maravedís al millar) за хиляда глави добитък – такса определена през 1418 г. за преминаването на овцете през града.

Препоръчваме ви да посетите това събитие, ако сте почитатели на по-различните фестивали и автентичността на различните култури.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин