Вижте кои са 10-те най-разпространени езика в света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте кои са 10-те най-разпространени езика в света
Автор: Вероника Иванова
Вижте кои са 10-те най-разпространени езика в света

Макар съществуващите по света езици да са наистина много, днес сме решили да се спрем само на най-разпространените сред тях.

И ако присъствието на английския и испанския в тази класация не учудва никого, то езици като бенгали, например, са абсолютна изненада. Вижте кои са 10-те най-популярни езика на планетата Земя:

1. Китайски (1,2 млрд. души)

Този език има много диалекти, но все пак може да се каже, че около 1 млрд. души говорят мандарин, а останалите – други разновидности. Едно е сигурно – това е езикът, който се ползва от най-много жители на Земята, въпреки че е един от най-трудните за учене.

2. Испански (400 млн. души)

Макар второто място да е силно оспорвано между испанския и английския, все пак статистиката е в полза на езика на Сервантес. Той е майчин за 400 млн. души, като също си има своите диалекти (каталунският, например).

3. Английски (360 млн. души)

Въпреки че е най-международния език, английският попада чак на 3-то място, тъй като е майчин само за около 360 млн.души. Все пак не можем да пренебрегнем огромният му успех – успял е да се наложи в културен, политически, икономически и туристически план. Може би за тази му популярност най-голяма роля е изиграло международното влияние на САЩ, а също и сравнително лесното му усвояване.

Вижте кои са 10-те най-разпространени езика в света

4. Хинди (300 млн. души)

Този език се говори на сравнително малка територия – в Северна Индия и части от Пакистан, като официалните езици в Индия са 23, но Хинди е най-популярният. Благодарение на гъстата населеност в този район, той се нарежда на 4-то място сред най-говоримите езици в света.

5. Арабски (250 млн. души)

Арабският е разпространен на много голяма територия, което прави съществуването на множество диалекти неизбежно. Той е доста свързан с класическата писмена форма от Корана, но въпреки това е възможно жителите на две различни арабски държави трудно да се разберат помежду си.

6. Португалски (215 млн. души)

Благодарение на колониалното си минало, в момента в около 10-тина държави от Европа, Южна Америка и Африка португалският е официален език. С течение на времето и културното развитие, езикът в тези страни се е видоизменил донякъде, но все пак си остава португалски.

7. Бенгали (170 млн. души)

Този език се говори в Бангладеш, и макар да попада изненадващо в класацията, прогнозите са в бъдещите 100 години населението, говорещо езика да се увеличи двойно. Според друга прогноза пък, 15% от площа на страната ще потъне под повдигащото се ниво на океана.

8. Руски (170 млн. души)

Руският се нарежда на 8-мо място в класацията, въпреки че ако не бяха двете световни войни, можеше да бъде на още по-челна позиция. Той е един от най-реномираните езици в света и сред шестте официални езика на ООН.

Вижте кои са 10-те най-разпространени езика в света

9. Японски (130 млн. души)

Този език е с най-висока териториална концентрация – почти всички, за които е майчин живеят в Япония. Японците използват две различни писмени системи – хирогана и катакана. Що се отнася до разпространението на езика извън границите на Япония, то най-популярен е той във Филипините, Бразилия и САЩ.

10. Панджаби (100 млн. души)

Този език е най-разпространен в Индия и Пакистан, като ни е добре познат от музикалните чартове и Боливуд.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин