Вижте кои са 49-те най-добри квартала за живеене в света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте кои са 49-те най-добри квартала за живеене в света
Автор: Peika.bg
Вижте кои са 49-те най-добри квартала за живеене в света

Всяка година онлайн изданието за туризъм и култура “Time Out” изготвя класация най-добрите квартали в света. Има многобройни класации на най-добрите градове за живеене, но истината е, че дори най-приятните градове имат по-добри и по-лоши райони – кварталът е това, което има най-голямо значение.

Затова те са направили проучване сред 27 000 градски жители от цял свят и към него добавят мнението на местните експерти на изданието.

Ето кои са в топ 10 в класацията и вижте какво ги прави толкова предпочитани:

1. Норебро, Копенхаген

Норебро е квартал в датската столица, където история и ултрамодерност съжителстват заедно и се допълват хармонично. Всяка неделя там се провежда Ден без коли и улиците на Норебро се изпълват с музиканти и арт базари.

2. Андерсънвил, Чикаго

Чикагският Андерсънвил започва съществуването си като шведски квартал, а днес е място, известно с нощния си живот и стройната редица от барове и ресторанти. През юни в духа на Скандинавия се провежда фестивал, посветен на лятното слънцестоене.

3. Джонгно 3-га, Сеул

Този ексцентричен квартал в столицата на Южна Корея е сърцето на града. Тук ще откриете пазари, бижутери, продавачи на улична храна и ресторанти с традиционна корейска кухня.

4. Лийт, Единбург

Лийт се намира в северната част на Единбург и е един от най-бурно развиващите се арт райони в цяла Великобритания. Там туристите ще открият театри и сцени за съвременно изкуство, както и ресторанти на световно ниво покрай пристанището.

5. Кварталът около Старата гара, Вилнюс

Районът около гарата на Вилнюс разполага с многобройни заведения, кафенета и клубове, както и с уличното изкуство, включително и 5-метрова статуя на Тони Сопрано.

6. Челси, Ню Йорк

Челси в Манхатън, Ню Йорк заема полага усилия в полза на зелено и устойчиво бъдеще, фокусирано около общността. Там има няколко парка, включително новият плаващ парк Литъл Айлънд.

7. 11-и район, Будапеща

Този квартал на брега на Дунав доскоро беше известен предимно с разкошната сграда в стил арт нуво на бани „Гелерт”. През последните месеци обаче културният живот на унгарската столица мигрира към по-зелената част на столицата и днес от двете страни на булевард „Бела Барток” е пълно с арт кафенета, галерии и дори бар в бивше депо за автобуси.

8. Нгор, Дакар

Нгор предоставя възможности за гмуркане, риболов и сърф, след което посетителите могат да хапнат в крайбрежните ресторанти или да си поръчат питие в някой от баровете на покриви. Близкият остров Нгор се намира само на 400 м от сушата и представлява лабиринт от покрити с цъфнала бугенвилия улички, златисти плажове и уникална архитектура.

9. Сай Кунг, Хонконг

Наричат Сай Кунг „задния двор на Хонконг” и не е трудно да си представите защо – там има перфектни плажове, екопътеки, изобилна зеленина и просторни паркове. В Сай Кунг живее общност, ориентирана към здравословния и природосъобразен начин на живот. В района има много ферми за органична храна, здравословни магазини и такива, които не произвеждат отпадъци.

10. Ричмънд, Мелбърн

Ричмънд е предградие на австралийския град Мелбърн, което има богата музикална, културна и спортна сцена. Всяка от трите основни улици на района има свой собствен дух.

Ето и останалите квартали в класацията на изданието:

11. Нойкьолн, Берлин

12. Сентро, Меделин

13. Далстън, Лондон

14. Силвър Лейк, Лос Анджелис

15. Дъблин 8, Дъблин

16. Золоти врата, Киев

17. Ноорд, Амстердам

18. Вилрей, Монреал

19. Съри Хилс, Сидни

20. Анкоутс, Манчестър

21. Сагене, Осло

22. Старият Сухуй, Шанхай

23. Сентро, Мексико Сити

24. Грасия, Барселона

25. Сауде, Рио де Жанейро

26. Кемптаун, Брайтън

27. Сололаки, Тбилиси

28. Брикъл, Маями

29. Аусбърн, Нюкасъл

30. Баранко, Лима

31. Чамбери, Мадрид

32. Винохради, Прага

33. Катонг, Сингапур

34. Анжуш, Лисабон

35. Дайканяма, Токио

36. От-Маре, Париж

37. Ал Батийн, Абу Даби

38. Фос, Порто

39. Сентрал Скуеър, Бостън

40. Маунт Плезънт, Ванкувър

41. Джеймстаун, Акра

42. Сентро, Оахака

43. Муасин, Маракеш

44. Дубай Марина, Дубай

45. Кадъкьой, Истанбул

46. Побласион, Манила

47. Ари, Банкок

48. Корегаон Парк, Пуна

49. Ел Араян, Сантяго

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин