Вижте пустинята, която не е пустиня - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте пустинята, която не е пустиня
Автор: Peika.bg
Вижте пустинята, която не е пустиня
Снимка: flickr/Otávio Nogueira

Най-вероятно не сте чували за бразилския щат Мараняо. Там обаче се намира едно от най-уникалните места в света – Националният парк „Ленсоа Маранхенсес”.  

Представете си километри, докъдето ви стига погледът, все бели копринени пясъци, в чиито долини се гушат множество тюркоазено сини лагуни.

Мястото представлява район на ниска, равна, наводнявана периодично земя, покрита с големи, красиви пясъчни дюни. То обхваща около 1500 кв. м. и въпреки честите годишни валежи, няма почти никаква растителност.

На пръв поглед Ленсоа Маранхенсес (в превод „чаршафите на Мараняо”) прилича на пустиня, но всъщност не е. Мястото се намира извън басейна на Амазонка, а в началото на годината е неговият дъждовен сезон. Тогава дъждовната вода се събира в долините между пясъчните дюни и образува ясни сини и зелени лагуни, които достигат най-голямата си пълнота между юли и септември.

Вижте пустинята, която не е пустиня

Интересен факт е, че тези приказно красиви лагуни са дом на голямо разнообразие от риби, костенурки и други видове, които, въпреки почти пълното изчезване на водоемите през сухия сезон, пристигат от морето, носени от птиците като хайвер и яйца. Ленсоа Маранхенсес се е образувал в продължение на хиляди години – пясъкът от речните корита се депонира в устиетата на реките и се връща на континента от ветрове и морски течения.

 

Вижте пустинята, която не е пустиня
Снимка: rinaldouge/Flickr

Дюните, от своя страна, навлизат до близо 50 км в континента и се простират на над 43 км от бреговата ивица във вид на „бяла пустиня“. А някои от лагуните в Националния парк са огромни. Изненадващото присъствие на многото риби, които плуват в езерцата, е предимно от видовете вълк и тигър. Дори има теория, че тези риби остават латентни в калните и влажни зони, след като по-голямата част от водата се изпари през сухия сезон и отново „оживяват” през следващия дъждовен период.

Сгушен между гората на Амазонка и популярните плажове на бразилския североизток, Ленсоа Маранхенсес е всъщност една непопулярна дестинация. До нея се стига най-удобно с джип, а изживяването там със сигурност ще ви остави без думи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин