Водопад Полска Скакавица: Цветът на зеленото - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Водопад Полска Скакавица: Цветът на зеленото
Автор: Константина Кочанкова

Зелен цвят! Това искаме да виждаме, когато излезем от забързания и сив град. И, естествено, времето от годината още повече ни подтиква да търсим това така примамливо зелено, защото знаем, че то е там някъде. Със сигурност свежа зелена полянка ще ни донесе много приятни емоции и разтуха някъде сред запълнените с работа дни. А къде да намерим това място, където погледът среща една безбрежна цветна красота? Сега ще ви дам една подходяща идея и съм сигурна, че тя ще ви хареса - водопад Полска Скакавица.

Сигурно е, че сте чували за това място. Водопадът се намира в Земенската планина, точно под едноименното село Полска Скакавица. Реката, която го образува, се казва Широки дол и се влива в Струма. Височината на пада е около 50 метра - не е скромно, имайки предвид мащабите на българските водопади. Районът наоколо е богато находище на бигор - вид седиментна скала, която се образува благодарение на калциевия карбонат, намиращ се във високо съдържание във водата.

Интересен е начинът, по който се е образувал Полска Скакавица. Реката, преминаваща през селото, е отлагала калциев карбонат, от което се е получило издигане на единия праг на водопада. След това наслагване се е получило срутване, което допълнително е издигнало пада, за да стигне той височината, с която е известен днес.

По-забележителна от строежа на скалата може би е уникалната картина, която се появява пролетно време тук. Водната струя някак извира от зелената растителност и пак се губи в нея. Изумително изглежда едно израснало сякаш в нищото дърво по средата на водопада. А водата около него се стича по напоени с вода мъхове и придава приказен вид на мястото.

До Полска Скакавица може да се стигне с влак или с автомобил. С влак се пътува по линията София-Кюстендил. Слизате на спирка със същото име като водопада. Сградата може и да не ви очарова със своя порутен вид, но пък обграждащата я природа изтрива това впечатление за секунди. Оттам поемате в посока Кюстендил по пътека, движеща се успоредно на жп линията. Тази част от маршрута отнема максимум половин час, докато стигнете тунел, означен с пети номер. Най-добре не преминавайте през него - може и сами да се досетите защо. Пътеката се отклонява от линията вляво и се изкачва над самия тунел. Оттук пътеката върви перпендикулярно на жп пътя, също така се открива и гледка към самия водопад. Разходката до подножието на Полска Скакавица отнема до 20 минути.

С кола може да стигнете по път, който се отделя от село Раждавица, за село Полска Скакавица. В едноименното населено място има упътващи табели за водопада, а и със сигурност някой местен жител би ви помогнал с ориентацията. Приятна разходка!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин