Водопад Скакавица – не Рилска, а Полска Скакавица - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Водопад Скакавица – не Рилска, а Полска Скакавица

Замисляли ли сте се колко водопада в България носят името Скакавица?

Ако отговорът е не, то поне не сте единствени. И аз не се бях замисляла, докато, търсейки един водопад Скакавица, се озовах на съвсем друго място.

Историята...

Беше в началото на лятото, когато моят приятел ми предложи да ходим до един красив водопад около Кюстендил. Бил ходил там преди около 25 години, когато бил 5-и – 6-и клас. Единственото, което си спомнял, е че са ходили с влак донякъде и после за около 30 минути пеша стигнали до водопада. Тъй като съм голям пътешественик (все пак съм зодия Стрелец) веднага се ентусиазирах да отидем. Доверихме се на GPS навигацията, но сгрешихме. Навигацията ни заведе до лифта на Паничище, където започва пътеката за водопад Рилска Скакавица. Впоследствие разбрахме, че този водопад, който търсим, се нарича Полска Скакавица. След като се прибрахме вкъщи (разбира се, че първо видяхме водопад Рилска Скакавица, но за него след малко) проверих в интернет къде и как точно да стигнем до водопад Полска Скакавица.

Изводи:

Преди да тръгнеш за непознато място, винаги проверявай в интернет как да стигнеш до мястото, както и друга полезна информация.

Понякога дори и да се изгубиш и да не стигнеш до крайната цел, може да откриеш нова неподозирана за теб дестинация или да разбереш нещо ново за себе си и своя спътник.

Забавления около водопада Рилска Скакавица:

Водопад Полска Скакавица пaдa oт около 70 м виcoчинa и oбpaзyвa мaлoвoдeн, нo пpиĸaзнo ĸpacив вoдoпaд. Това място е една феeрия от водни пръски, слънчеви лъчи и зеленина. Дo caмия вoдoпaд вoдят пътeчĸи, ĸaтo eднaтa cтигa дo cpeднaтa мy чacт, a дpyгaтa вoди дo пoднoжиeтo, ĸъдeтo мoжe дa ce минe зaд вoднaтa cтpyя. В много топло време по-смелите имат възможност да се разхладят, като застанат точно под пръските на водопада. Така направихме и ние. Снимките разказват повече за визуалното възприятие. За съжаление, звуковият грохот на водата остава спомен само за измокрилите се до кости смелчаци. В близост до водопада тече река, има място и за пикник.

Един съвет: Хубаво е да си носите бански, други дрехи или просто дъждобран, защото навсякъде около водопада има водни пръски и е много мокро.

Къде точно се намира Полска Скакавица?

Водопад Полска Скакавица се намира в Земенската планина в близост до селата Полска Скакавица и Ръждавица - на 18 км от Кюстендил. Има два начина да стигнете до него. Първият вариант е да пътувате с влак по жп линията София – Кюстендил и да слезете на жп спирка Скакавица.След около 30 минути ходене ще стигнете до водопада. Другият вариант е с автомобил. От Кюстендил се преминава през село Ръждавица и се поема по пътя за селата Полска Скакавица и Полетинци. Малко преди да влезете в село Полска Скакавица има указателна табела която ви упътва да завиете надясно по черния път. Пътят е проходим с лек автомобил, а в края има и паркинг за автомобили. Така се озовавате отгоре на водопада. За да го видите обаче ще трябва да повървите около 30 минути. Пътеката е много приятна дори и за малки деца.

И накрая нещо любопитно: Повечето водопади постепенно намаляват височината си с времето. За водопад Полска Скакавица се смята, че се издига, поради наличието на много варовик във водата. Твърди се, че това е единственият такъв водопад в България.

*

Текстът и снимките са изпратени от Антония Аргилова за рубриката Стани автор. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин