Екопътека: Водопади Бохемия в Рила - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Екопътека: Водопади Бохемия в Рила
Автор: Радослав Байрактаров

Случайно бях разбрал за водопади Бохемия и те стояха от известно време в списъка ми за посещения.

За разлика от повечето екопътеки, тази не е изградена с евросредства, а с доброволческия труд на местното туристическо дружество през 2011 г. Техните усилия и фантазия за преодоляване на препятствията по каньона правят достъпа до поредицата от водопади доста атрактивен.

Началото на екопътеката се намира на около 500 м след края на град Рила в посока Рилски манастир, има указателна табела.Най-високият от каскадата водопади се вижда от самото шосе. На около 100-150 м след водопада, след като минете покрай скален параклис Света Неделя с малка ниша с икони, започва същинската пътеката с общо 11 водопада. Следва се добре различима горска пътека, водеща обратно в посока водопада.
За не повече от 10 минути излязохме до една беседка, намираща се над водопада, който се вижда от шосето.
Намираше се над панорамна площадка, от която се виждаше малкият каньон.
Пред нас се виждаше табела с надпис "Водопади Бохемия - екстремен маршрут".
Без много да му мислим, поехме по него. Той се спуска вдясно директно към рекичката. Другата възможност е да се продължи направо по пътеката.

Екстремният маршрут е просто задължителен, защото минава по реката на самия каньон. Следваше преминаване по тясна, стръмна скала, катерене по примитивни (но солидни) стълби покрай самите водопади, качване по въже на една скала, провиране през скални дупки и газене през вода. На места каньонът беше широк не повече от метър с високи вертикални скали от двете страни.

Екопътеката се изминава за около 20-30 минути, докато се достигне мястото за прихващане на вода. Там по едно мостче се излиза от лявата страна на рекичката и пътеката води обратно до беседката.

Екопътеката и нейното атрактивно преминаване надминаха нашите очаквания. Районът е богат на природни забележителности като Дяволските водопади край село Пастра и Стобските пирамиди.

Открийте още екопътеки в България.

Прочетете още от съветите на Радослав Байрактаров в Peika.bg. Вижте още и от публикациите в блога му тук. Споделете и вие пътешествията си на info@peika.bg. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин