10 екопътеки в България, които да изминете - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 екопътеки в България, които да изминете
Автор: Peika.bg

Един от най-приятните, леки и интересни начини да бъдете близо до природата, е като изминете някоя от десетките екопътеки, изградени из цялата страна. 

 

Повечето са подходящи и за деца и са чудесна идея за лежерен уикенд на въздух.

Вземете обяд, вода и добро настроение и - на път!

Ето някои от любимите ни екопътеки в България, които да изминете, ако все още не сте го направили.

1. Екопътека Струилица - Калето - Лъката край Девин

27120

Ако водопади, легенди за самодиви и разходки по мостчета над буйни реки ви звучи като перфектния уикенд, палете в посока Западни Родопи и ДевинНа около 2 км от Девин, по поречието на река Девинска за разходка, пикник и барбекю е създадена екопътека „Струилица – Калето – Лъката“. Тя се вие край меандрите на реката, като на места се разхождате по мостчета над водата, на други ви очакват беседки, огнища, пейки и... един самодивски водопад.

Описание и упътване за екопътека Струилица - Калето - Лъката край Девин.

2. Изкачване на връх Половрак по екопътека Лозенска планина

24268

Изкачването на връх Половрак в Лозенска планина е приятна идея за ден сред природата, ако сте прекарали времето от понеделник до петък сред смога на София. Планинският въздух, красивите гледки към София отвисоко и раздвижването по планинските склонове ще ви се отразят добре. До Половрак можете да се качите от село Лозен (Долни Лозен) и от Пасарел, като двете села са свързани през върха от екопътека „Лозенска планина“. Екопътеката има и образователен елемент, тъй като минава през два мемориала - на незнайния четник на Бенковски и на капитан Димитър Списаревски. Половрак е третият по височина връх в Лозенска планина (която, между другото, е част от Ихтиманска Средна гора) – 1182 м. 

Описание и упътване за екопътека Лозенска планина.

3. Панормана пътека Бистрица - Железница

30705

Една от най-обичаните и посещавани екопътеки край София. Денивелацията е много малка, има много беседки, пейки и кътове за отдих по нея, така че е подходяща за разходка с деца. о равен, заради което е любим на семействата с деца и на хората, които не са почитатели на големите натоварвания. Въпреки че не е кой знае какво предизвикателство, изминаването му е освежаващо – или както казва една табелка по пътя: „Няма горска пътека, която да води в аптека“.

Описание и упътване за Панормана пътека Бистрица - Железница

4. Екопътека „Под пръските на водопада“

21855

От Тетевен започва дългата приблизително 4 км екопътека „Под пръските на водопада“. Около 3,4 км са по асфалтов път, който може да се премине и с автомобил. Оставащите около 600 м са същинската част на екопътеката. Там тя криволичи около рекичката, водеща към водопад Скока, с възвишения, малки мостчета и покрити с мъх дървета. А покрай пътеката се разхождат необезпокоявани от никого хиляди дъждовници.

Описание и упътване за екопътека "Под пръските на водопада".

5. Екопътека към водопад Под камико

11948

Една сравнително нова екопътека в Искърското дефиле, която със сигурност би очаровала любителите на природните картини – до водопада Под камико. Може би сте чували за Гара Бов и за внушителния 120-метров водопад Скакля. Ако продължите от другата страна, ще се насладите на все още не особено известната пътека. Мястото е много приятно за посещение и още повече не изисква голямо усилие от ваша страна, тъй като теренът е лесен за изкачване. Пътеката тръгва от село Гара Бов и правейки кръг, се връща в него. Началото й е при стадиона на селото. Нагоре има и друго село, което се казва Бов и докъдето всъщност ще ни отведе екопътеката.

Описание и упътване към водопад Под камико.

6. Екопътека до Карталски водопади

17213

Една пътека дава възможност пеша да се отиде от Велико Търново до Преображенския манастир – онзи, с прословутото „Колело на живота”, дело на твореца Захари Зограф. По тази пътека обаче, има и едно слабо познато място – дълбок и горист дол с няколко скални прага, от които скача малкият поток, протичащ там. Това са така наречените Карталски водопади – името си са получили от близката местност Картала, днес заета от жилищни сгради и станала част от Велико Търново. Водопадите са малки, с височина не по-голяма от 3-4 метра, а край тях дори е изградена екопътека със серия от стъпала, мостчета и маси с пейки.

Описание и упътване за Карталски водопади.

7. Екопътека до пещера Снежанка

13953

Изкачването към от паркинга до пещера Снежанка край Пещера е известно с това, че може да ви вземе дъха. Включително и буквално. Стръмният терен обаче не се забелязва толкова много, ако се зачетете в забавните мотивиращи табелки, които ви дават сили през няколко десетки метра по пътеката нагоре. "Още малко", "Дишай дълбоко"... А завършекът е красивата пещера Снежанка!

Описание и упътване за пещера Снежанка.

8. Трънската екопътека

27766

Разходка из Трънската екопътека (или пътеката в Ждрелото на река Ерма, или Трънско ждрело) е като посещение в приключенски парк: ще се спускате по стръмни стъпала, направени от камъни, ще преминавате по леко поклащащи се дървени мостчета, ще се изкачвате по дървени стълби и ще се придържате за парапети, докато изкачвате най-стръмните части. О, да! И ще минете през тунел, издълбан в скалата. А гледката от върха е 360 градуса.

Описание и упътване за Трънската екопътека.

9. Екопътека Бели Искър

10294

На по-малко от 70 км от София в посока Самоков има прекрасно кътче, където да се поразтъпчете през уикенда, че и за пикник става даже. Става дума за екопътека "Бели Искър"Екопътеката, намираща се до едноименното село, се вие около горното течение на река Бели Искър. А това несъмнено означава само едно - красота. Преминаването по самия маршрут отнема около 3 часа спокойна разходка, като първата част е изцяло през гората, а втората е по самия път (и това е всъщност връщането).

Описание и упътване за екопътека Бели Искър.

10. Екопътека Хвойна - Ставруполи

22992

Това е най-дългата екопътека в България, част от Трансродопската екопътека, която свързва село Хвойна с гръцкия град Ставруполи. Само в България дължината й е над 100 км, затова ако не планирате по-дълъг преход в планината, можете да изминете само част от нея. 

Пътепис за екопътеката Хвойна - Ставруполи.

ОТКРИЙТЕ ОЩЕ 10 ЕКОПЪТЕКИ В БЪЛГАРИЯ


Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин