Водопад Скока край Тетевен – домът на дъждовниците - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Водопад Скока край Тетевен – домът на дъждовниците
Автор: Миглена Ангелова

В България има много екопътеки и водопади. Всички те са красиви и незабравими по свой начин. Но един от тях освен с красотата си може да се похвали и с това, че е местообиталище на огромна популация от един животински вид. Това е водопад Скока край Тетевен.

От квартал Козница в Тетевен започва дългата приблизително четири километра екопътека „Под пръските на водопада“. Около 3,4 км са по асфалтов път, който може да се премине и с автомобил. Оставащите около 600 м са същинската част на екопътеката. Там тя криволичи около рекичката, водеща към водопада, с възвишения, малки мостчета и покрити с мъх дървета. А покрай пътеката се разхождат необезпокоявани от никого хиляди дъждовници.

Популацията им е достатъчно забележителна, за да се обозначи с табела в началото на екопътеката. Никъде другаде досега не бях виждала толкова много от тях и в такава близост. Установих, че трябва да внимавам къде стъпвам, понеже се оказа, че те не се безпокоят от присъствието на хора дори когато се приближавах на сантиметри, за да ги снимам.

Посетих мястото в началото на есента, когато случихме на дъждове и прохладно време. Предполагам любимото им време. Минах по цялата пътека до водопада пеш и си струваше всеки метър.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин