Още 10 екопътеки в България, които да изминете - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Още 10 екопътеки в България, които да изминете
Автор: Мария Ангелова

Ако ви трябват идеи за разходка

След първите 10 екопътеки в България, които впредложихме за вашите лежерни уикенд разходки, ето още няколко идеи.

Маршрутите са във всички краища на страната - от Северозападна България до крайморски маршрути и екопътеки в Родопите.

 

 

Вазовата екопътека край Гара Бов

39366

Широколистните гори на Искърското дефиле са вдъхновили Вазов да напише едни от най-хубавите си разкази. Не е нужно дълго да търсите стъпките на поета – по тях е изградена Вазовата екопътека, която свързва Гара Бов и село Заселе и е единственият път, по който може да се стигне до водопада Скакля. Точно тук Вазов е написал разказа си „Дядо Йоцо гледа“ с прототип местен жител.

Добре укрепената пътека започва от Гара Бов.

Вижте повече информация и как се стига до Вазовата пътека.

*

Екопътеката към Смолянска крепост

39237

Началото на екопътеката към Смолянската крепост се намира на пътя между Пампорово и Смолян (приблизително по средата), край самото шосе. Лесно ще разберете къде да спрете - ще видите табели за екопътека Невястата, както и табели за храма Св. Панталеймон, крайпътни заведения и горски тролей. Точно тук е началото на две екопътеки – едната към Смолянската крепост, другата екопътека Невястата. Има табели, които ще ви укажат правилната посока. По екопътеката към Смолянска крепост (общо 900 м) има наблюдателна площадка, пейки и беседки за почивка.

Вижте повече информация и как се стига до Смолянска крепост.

*

Екопътека Невястата край Смолян

38768

Екопътека Невястата край Смолян е идеална за семейна разходка, ако нямате много време или сте настроени за лек преход сред природата. Също толкова интересна ще е и на почитателите на горския тролей и скалното катерене. Дължината на екопътека Невястата е около 900 м и преминава по равна горска пътека, мирише на мъх и смола, пълно е с цветя, има и беседки и маси за почивка и пикник. По пътя има табла с информация за растенията, които ще срещнете в гората, както и за животните, които живеят тук. Екопътеката завършва при скала Невястата в местността Турлука. Оттук се разкрива прекрасна гледка към Смолян.

Повече информация и как се стига до екопътека Невястата.

*

Каньона на водопадите край Смолян

29301

На няколко километра от Смолян след отбивка по пътя към село Мугла асфалтовият път започва да става все по-разбит, после – черен, а накрая преминава в горски пътеки. Пътеката е добре маркирана – има достатъчен брой табели. По цялата пътека има над 40 водопада от всякакви размери и дебити. През цялото време дървени мостчета ви прехвърлят ту от единия, ту от другия край на реката, има и места за хапване, огнища и беседки. Задължително носете удобни обувки, тъй като камъните край водопадите са хлъзгави. За спокойна разходка с достатъчно време за почивка и снимки предвидете минимум 4 часа.

Повече информация и как се стига до Каньона на водопадите.

*

Екопътека Деяница край Чипровци

40079

Екопътека Деяница ще ви изведе до Чипровския водопад през красиви широколистни гори. След като излезете от град Чипровци, пътят ви извежда в посока Гушовски манастир (разрушен при Чипровското въстание през 1688 г.). Разгледайте останките от каменната църква на манастира, където има чешма и маси за пикник.

Изминаването на пътеката отнема около 1:30 часа в едната посока, като в горната си част е доста стръмна.

Вижте повече информация и как се стига до екопътека Деяница.

*

Екопътека Чешма край село Алдомировци

39297

Снимка: Светослава Димитрова

Екопътека Чешма се намира в село Алдомировци, на 30 км западно от София, съвсем близо до град Сливница. Дълга е 1720 м и може спокойно да бъде измината за по-малко от един час. Теренът не е много стръмен и по цялата екопътека има разположени пейки за отдих.
Екопътека Чешма обгражда част от гората, разположена северно над селото. В началото на екопътеката има и детска площадка – с пързалка, люлки, а на съвсем малко разстояние има и огромна беседка, с пейки, маси и опция и за барбекю.

Повече информация и как се стига до екопътека Чешма.

*

Екопътека Дрънчи дупка край Елхово

26866

Траките са оставили хиляди следи по нашите земи. Част от мистичните им храмове, долмени, гробници и други градежи са разгадани, други остават мистерия и до днес. Екопътека Дрънчи дупка край село Мелница, Елховско ще ви отведе до изсечени в скалите повече от 200 тайнствени кръга. В продължение на 6-7 км в хълмистата местност има отделни групи от ясно видими скали.

Екопътека Дрънчи дупка започва край шосето веднага след село Мелница, като по пътя има беседка, пейки и кула за наблюдаване на птици. Пътеката е много кратка и няма маркировка на изсечените в скалите кръгове, така че ще можете да се забавлявате като ги откривате сами.

Повече информация и как се стига до екопътека Дрънчи дупка.

*

Екопътека Алея на карста край село Боснек

30186

Дължината на Алеята на карста в природен парк Витоша е 10 км и представлява кръгов маршрут. Алеята започва от покрайнините на с. Боснек, изкачва се срещу течението на река Добри дол, продължава на запад, а после на юг и завършва отново в с. Боснек. По пътя се откриват красиви гледки към южните склонове на Витоша. По протежението й са поставени 10 информационни табла, които обясняват какво и защо има в Боснешкия карстов район.

Най-често се посещава частта от пътеката, която води до прочутия извор Живата вода с чешма-змей. По пътя има маси и пейки.

Повече информация за извор Живата вода край село Боснек.

*

Екопътека Златна Панега край Луковит

41489

Започва преди табелата за влизане в Луковит (като идвате от София), като има малък паркинг. Част от пътеката минава по дървени мостчета направо над наситените синьо-зеленикави води на река Панега. По пътеката има места за почивка и хапване (включително и огнища). Стигнете до извора на реката – наречен Глава Панега, един от трите най-големи карствоти извора в България, и се върнете по обратния път. Пътеката продължава и още, но не е добре поддържана. Предвидете си 4-5 часа за изминаване на пътеката.

Ето какво още можете да правите край Карлуково.

*

Екопътека до местност Марина река край Царево

40722

На открито, сред гората има чинове и табла, където само за един учебен час всеки може да се запознае с видове от изгубената преди милиони години терциерна флора (ако сте забравили от училище - терциер е времето между измирането на динозаврите преди 65 милиона години и началото на последната ледникова епоха преди 1,8 милиона години). За да стигнете до местността Марина река в Странджа, отбивате колата на 4 км от село Българи и се разхождате малко над километър по стар коларски път с няколко информационни табла по него.

Повече информация за местност Марина река.

***

Открийте още идеи за екопътеки в България.

Открийте още уикенд маршрути в България.


Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин