Дрънчи дупка: Тракийски кръгове край село Мелница - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дрънчи дупка: Тракийски кръгове край село Мелница
Автор: Мария Ангелова

Траките са оставили хиляди следи по нашите земи. Част от мистичните им храмове, долмени, гробници и други градежи са разгадани, други остават мистерия и до днес. Човек може да прекара живота си в обикаляне из България в търсене и откриване на знаци, оставени от древните ни предци, но едно от местата с най-голяма концентрация на такива безспорно е Сакар.

Намираме се някъде на югоизток, в ничия земя.

Между Сакар и Дервентските възвишения.

Между България и Турция.

Мястото се намира край село Мелница, Елховско. Тук в скалите са изсечени повече от 200 тайнствени кръга - в продължение на 6-7 км в хълмистата местност има отделни групи от ясно видими скали. Ако точно днес сте се събудили в авантюристично настроение, имате безброй възможности за изследване и игра на траколог.

За какво са служели скалните изсичания

26875

Учените все още не са постигнали съгласие за функцията на кръговете. Според една теория те са слънчево светилище и символизират самия слънчев диск. Заразлика от други подобни светилища обаче, тук част от кръговете са с югозападно изложение и се огряват от лъчите чак следобед. Според друга теория това са хромели (древна ръчна мелница за зърно, която се състои от два кръгли камъка), но пък скалата е прекалено мека, за да може да се използва за такава дейност. Истината може и да не узнаем.

Как да достигнете до местността Дрънчи дупка

26866

Камъните с кръгове са лесни за достигане. До първата група – Мочукови камъни, има изградена екопътека Дрънчи дупка. Идвайки с кола от Елхово, преминете през цялото село Мелница и продължете в посока Лесово. На 2-3 км след Мелница вдясно от пътя започва екопътека „Дрънчи дупка“ (има табела), след няколкостотин метра по равен терен ще стигнете Мочукови камъни.

Оглеждайте се внимателно, катерете се, надзъртайте, за да откриете тракийските кръгове в скалите. Местността е красива, подходящо е за пикник, а ако имате време, може да извървите пътя от село Мелница до екопътеката пеша – по шосето няма трафик и ще стигнете за 20-на минути.

Полезна информация: Село Мелница се намира на 15 км от град Елхово. Пътеката е равна и лесна, подходяща и за деца. Има беседки, няма вода. Преди да стигнете кръговете, има изградена платформа за наблюдение на птици. Ако се качите на нея и почакате търпеливо, ще видите интересни пернати видове да прелитат току под носа ви.

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Вижте още екопътеки в България.

Още снимки от екопътека Дрънчи дупка:

26864

26865

26867

26870

26868

26869

26876

26873

26872

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
ДАНТО КАРАДЖОВ, 10.08.2014 | 09:37
на пръв поглед тя ми прилича на Вкаменена ГОЛЯМА КОСТЕНУРКА
Абонирайте се за нашия бюлетин