Водопадите Атабаска – още едно от чудесата на Канада - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Водопадите Атабаска – още едно от чудесата на Канада
Автор: Peika.bg
Водопадите Атабаска – още едно от чудесата на Канада

Безспорно Канада крие и големи красоти – същински шедьоври на природата, които си заслужава да бъдат зърнати от всеки пътешественик.

Това важи с пълна сила за Националния парк Джаспър, който е най-големият в Канадските скалисти планини. Там може да намерите различни еко системи – от горещи извори, езера и водопади до планини и ледници.

Той
съществува от 1907 г. и се счита за най-дивия от планинските паркове на територията на Канада. Освен това той е и една от най-известните дестинации за пешеходен туризъм, ски и други видове планински активности.

Една част от този огромен природен парк са ледникови езера, които могат да ви пленят със своята красота. Водоскоците и водопадите също привличат любопитните погледи на туристите, като има някои, които със сигурност не бива да пропускате.

54406

Такова място са водопадите Атабасканамиращи се на високите скали Атабаска. Те са известни със своята височина – около 23 м. Водите им са изключително бурни и преминават през тесен прелом – дотолкова, че дори и през най-студените сутрини те не замръзват. Бързите приливи са създали тясно дефиле, множество дупки и местенца, през които водопадът си проправя път. Теченията пък са отговорни и за оформянето на дефилето, разположено в непосредствена близост до реката. Тъй като Атабаска се спуска все по-ниско в каньон, навътре ждрелото става все по-дълбоко.

54328

Мястото заема около 10 878 кв. км от Националния парк, обявен за световно културно наследство в списъците на ЮНЕСКО. Водопадите в района привличат голям брой посетители със своите красота и достъпност. Най-удачното време за посещение е в периода между юни и август. За да се избегне голямата тълпа обаче, се препоръчва да правите преходите си рано сутрин или привечер.

54407

Заедно с красотата на буйните води на водопада, можете да се насладите и на живописния фон на планината Атабаска, който допълва гледката и завинаги ще се запамети в съзнанието ви.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин