Старият Квебек – красивата история на Канада - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Старият Квебек – красивата история на Канада
Автор: Peika.bg
Старият Квебек – красивата история на Канада
Снимка: Tony Webster

Старият Квебек е исторически квартал в град Квебек, Канада, който е разделен на Горен и Долен град.

През 1608 година Самюел дьо Шамплен избира районът на днешния Горен град за разполагане на форт Сен Луи и той става военен и административен център на града. След като Квебек е завладян от британците, в Горната част се нанасят британски официални лица и католически духовници, а френските и английските търговци и занаятчии заживяват в Долния град.

Заради многобройните укрепления, Горния град дълго време не е имал възможност за разрастване. През 19-и век започват да се появяват предложения защитните линни да бъдат разрушени, защото вече не са необходими, а и спират развитието на Квебек. Англичаните, все пак, запазват укрепленията, като успяват да ги включат в рамките на града.

36690

Със своите укрепления, цитаделата, старите къщи и паметници Горната част на Квебек има бога наследство. Повечето постройки са от 19-и век, а конструкцията на някои е от 17-и и 18-и век.

36687

Днес туристически дестинации са Градския съвет на Квебек, Семинарията, Августинския манастир, хотел "Квебек" и др. Горната част на Стария Квебек може да се похвали с много паркове и прекрасна гледка към река Сейнт Лорънс.

36691

Долната част на Стария град е разположена на нос Диамант. През 16708 година Сауел дьо Шамплен е построил селище там, чиито останки могат да се видят и до днес, защото селото е възстановено. В Долната част има много театри и изложбени зали, там са и Музеят на цивилизацията, Музеят на военноморската история на Квебек и др.

36689

Историческата част на Квебек е под закрилата на ЮНЕСКО, както и на канадското правителство от 1963 година. Първоначално защитени със закон са били само укрепленията и тяхната периферия, но по-късно защитената зона е била разширена.

36692

36686

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин