Водопадите Игуасу – полезна информация и съвети - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Водопадите Игуасу – полезна информация и съвети
Автор: Мария Ангелова

Всичко, което трябва да знаете за посещението на водопадите Игуасу в Аржентина и Бразилия

Ако е дошло времето да посетите водопадите Игуасу, ето всичката информация, която ще ви е нужна, за да подготвите посещението си.

Обща информация: Водопадите Игуасу се намират на границата между Бразилия и Аржентина, като в двете държави са включени в два различни национални парка. В зависимост от дъждовете от ръба на платото Парана се изливат между 150 и 300 отделни водопада. За да имате време да разгледате спокойно всичко, предвидете си поне 2 цели дни в района.

Преди да тръгнете, не забравяйте да прочетете легендите за водопадите Игуасу, за да знаете защо всъщност пада толкова много вода. Най-голямата атракция е Дяволското гърло (Garganta del Diablo/) - най-мощният от водопадите, на който заставате веднъж в подножието (Бразилия), веднъж на ръба (Аржентина).

41464

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

Важно: Задължително се намажете със слънцезащитен крем и репелент против комари, пийте много вода. Пазете храната си от животинчетата коати, роднини на енотите, които са готови да ви захапят или одерат, за да се доберат до сандвичите ви. Пренасят бяс, така че внимавайте!

Транспорт: Между двата гранични града Фос ду Игуасу (Бразилия) и Пуерто Игуасу (Аржентина) се движат автобуси, бусчета, таксита - попитайте за най-удобния вариант в хотела си. Фос ду Игуасу е по-спокоен град, без много забавления вечер, а Пуерто Игуасу е по-малък, но по-парти град.

Водопадите Игуасу в Бразилия

41461

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

Билет за националния парк в Бразилия: 57,60 реала (март 2016). Вземете си карта на парка на входа.

Транспорт: Има редовен автобус номер 120 от центъра на градчето Фос ду Игуасу до входа на националния парк, минава и през летището. Вътре в парка придвижването е с автобусче (безплатно).

Нужно време: 2-3 часа

Дължина на пътеките: 1,2 км

Специални турове: Срещу допълнително заплащане можете да се качите на лодка, включително и рафтинг, да изминете на колело или пеша други маршрути в парка.

Вода и храна: Има заведения за хранене, но са доста скъпи и е добра идея да си донесете храна и вода.

Какво друго: Срещу входа на националния парк има парк за птици Parque das Aves (вход 30 реала, www.parquedasaves.com.br), където част от птиците са извън клетките и можете да имате близък досег с тях. Папагали, тукани, колибри, пеперудена градина.

www.cataratasdoiguacu.com.br 

*

Водопадите Игуасу в Аржентина

41454

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

Билет за националния парк в Аржентина: 260 песос (март 2016, на половин цена за втори ден, ако подпечатате билета си на излизане). Вземете си карта на парка на входа.

Транспорт: Има редовни автобуси от Пуерто Игуасу до входа на националния парк. Вътре в парка придвижването е с влакче (безплатно), за което често се чака, понякога на опашки до 1 час.

Нужно време: 1 ден

Аржентинската част на водопадите Игуасу има много повече пътеки, по които да видите различните скокове от различни ъгли.

Горният кръг (Circuito Superior) – е кратка пътека, по която се разкриват гледки от горния ръб на водопадите.

Долният кръг (Circuito Inferior) – е по-дълга пътека, която минава в основата на някои от водопадите. Някои от посетителите си носят бански, тъй като на няколко места ще се намокрите доста. Други носят дъждобрани (особено ако искате да снимате, предвидете защита за фотоапарата си – продават се водоустойчиви калъфи в самия парк). Пътеката стига и до пристанището на безплатния ферибот, който ще ви отведе до остров Сан Мартин (често не работи).

Остров Сан Мартин (Isla San Martin) има две наблюдателни площадки, стига се само с ферибот (безплатен). Фериботът не се движи при високи води – проверете на входа на парка актуалното състояние.

41456

Лодка в подножието на водопада. Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

Вода и храна: Има заведения за хранене, но са доста скъпи и е добра идея да си донесете храна и вода.

Специални турове: Срещу допълнително заплащане можете да плавате в лодка, която се спуска в подножието на водопада (много мокро преживяване), да се включите в екотур, в сафари тур и др.

www.iguazuargentina.com

Вижте още гледки от водопадите Игуасу, които ще видите и вие:

41458

41462

41463

41465

41466

41467

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин