Връх Бездивен – малък, но труден връх в най – дивата част на Родопите - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Връх Бездивен – малък, но труден връх в най – дивата част на Родопите
Автор: Елена Исаева

Ако сте запалени пътешественици, обичате екскурзиите и постоянно сте на път, сигурно вече сте посетили почти всички по – известни места в България. В поредица от няколко статии ще ви предложа малко по-малко известни места, които може да посетите. Това, че не са така популярни, като например Райското пръскало или Царевец, не означава, че не са красиви. Местата са уникални, интересни и заслужават вашето внимание.

С всяко следващо от изброените места се удивлявам на това, колко е богата нашата страна на природни забележителности, която от коя по – красиви, интересни и причудливи. Един живот не стига да обиколим всички места, но нека това не ни отчайва все пак да опитаме.

Връх Бездивен – малък, но труден връх в най – дивата част на Родопите
Снимка: wikipedia.org

Ще ви запозная с един връх, който го няма в класическите туристически маршрути или поне не във всички такива. Това е връх Бездивен в Родопите. Определено мога да кажа, че това място е за малко по – подготвените сред вас, защото се намира в една от най – дивите части на Родопите и е на 3 часа от асфалтовия път. Той е висок едва 1140 метра, но се тръгва от доста ниско и има голяма денивелация за преодоляване. За да се качите тук ви трябва по – сериозна подготовка. Но пък усилията определено си заслужават, защото когато се качите на върха ще видите почти целите Източни Родопи като на длан. Самият път до връх Бездивен е много красив и живописен и ще ви се прииска да спирате на всяка крачка, за да направите снимка или просто да се полюбувате малко на заобикалящата ви природа.

Освен изкачването до върха, в основата му може да видите най – големият балансиран камък у нас, който местните наричат Топал Кая (Куцият камък). Това е една наистина огромна скала, надвесена над пропастта и изглежда, че се крепи сякаш на магия. Топал кая всъшност е отбелязан на картите като Мехмед Акиф, кръстен на името на загинал местен ловец.

Връх Бездивен – малък, но труден връх в най – дивата част на Родопите
Снимка: wikipedia.org

Относно връх Бездивен може да го изкачите от две страни. Единият маршрут започва от помпената станция на красивото село Ненково, като там ще трябва да питате местните, да следвате много внимателно техните указания, да следите за табели и маркировки, за да не го пропуснете. Другият път, по който може да се качите до върха е от другата страна на язовир Кърджали през село Русалско. Тук маршрутът е по – кратък като разстояние, с по -  малка денивелация за изкачване около 330 метра, защото до по – далеч може да стигнете с кола. Трябва обаче много да внимавате, защото пътят няма указателни табели и маркировки и за ориентир служи само върха, за това, ако се колебаете по – добре хванете по – дългият, но малко по – сигурен път, въпреки, че там изкачването е по – трудничко.

Който и от двата маршрута да избеерете направете предварително проучване на района, защото това качване не е като другите, например Мусала или Ботев, на които има хубава маркировка и табели. Тук е малко по – дива природа и съответно знаците са малко. Подгответе се за всякакво време, защото в планината никога нищо не се знае.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин