Идеи за нестандартни места, които може да посетите в България – 2 част - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Идеи за нестандартни места, които може да посетите в България – 2 част
Автор: Елена Исаева

Ако сте запалени пътешественици, обичате екскурзиите и постоянно сте на път, сигурно вече сте посетили почти всички по – известни места в България. В поредица от няколко статии ще ви предложа малко по-малко известни места, които може да посетите. Това, че не са така популярни, като например Райското пръскало или Царевец, не означава, че не са красиви. Местата са уникални, интересни и заслужават вашето внимание.

С всяко следващо от изброените места се удивлявам на това, колко е богата нашата страна на природни забележителности, която от коя по – красиви, интересни и причудливи. Един живот не стига да обиколим всички места, но нека това не ни отчайва все пак да опитаме.

Идеи за нестандартни места, които може да посетите в България – 2 част
Снимка: wikipedia.org

Ситовски надпис – това си остава една от най – големите загадки за родните археолози. Този странен надпис е издълбан в почти гладка скала, близо до родопското село Ситово, над Пловдив. Някои предполагат, че това са букви и знаци на тракийско племе. Със сигурност, който и да е оставил този надпис е бил част от древна цивилизация. Освен, че се спори кой и защо е издълбал този надпис, обект на множество предположения и теории е и какво точно гласи. Въпреки множеството усилия на различни езиковеди, значението на мистериозното послание от Ситово все още е загадка.

Идеи за нестандартни места, които може да посетите в България – 2 част
Снимка: wikipedia.org

Жълтият камък „Саръ кая“ – този природен феномен се намира в една от най – непристъпните и диви части на Родопите. Скалата е висока 60 метра и има естествен отвор, който е формирал пещера. Мястото е наистина много красиво, но доста трудно се намира. За да стигнете до него трябва да минете през изоставената маха Мумджидам на село Три могили. Няма път с кола до там, преходът е изцяло пешеходен, но определено си заслужава, защото там красотата на Родопите е почти дива, без кой знае каква намеса от човека.

Идеи за нестандартни места, които може да посетите в България – 2 част
Снимка: wikipedia.org

Екопътека „Райски изглед“ – това е една сравнително нова екопътека, която се намира в Родопите. Пътеката извива около язовир Кърджали и има няколко панорамни площадки с пейки, от които може да се насладите на наистина райската гледка. До „Райски изглед“ може да стигнете като подминете табелата за село Енчец в посока хижа Боровица и малко след това ще видите табела с името на пътеката. Вляво има един черен път, подобен на паркинг, където може да оставите колата си и точно отсреща започва пътечката, като ще вървите около 30 минути преди да стигнете красивите гледки. Преходът е доста лек, но пък за сметка на това гледката е повече от уникална.

Идеи за нестандартни места, които може да посетите в България – 2 част
Снимка: wikipedia.org

Калпак кая – това е една много интересна скала в Родопите, с издълбани в нея трапецовидни ниши, които по тези места се срещат доста често. Намира се близо до село Ненково около град Кърджали. На близо има още няколко подобни места, които може да посетите. Името на феномена идва от това, че горната част на скалата е надвиснала над останалата част и много прилича на козирка или шапка (калпак). До самото село Ненково няма път с автомобил, а само един пешеходен мост го свързва така да се кжае със света. Оставяте автомобила си там и отивате пеша до селото, което също е много интересно и автентично.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин