Връх Джангал – покоряващият сърцата пирински великан - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Връх Джангал – покоряващият сърцата пирински великан
Автор: Михаела Стоянова

„Ще се кача на Джангала и ще викна с буен глас. Ой, красив си, Ирин Пирин...“

Тази планинарска песен от край време озвучава пиринските чукари. Върхове, заслони и езера гордо заемат мястото си както в текста, така и в действителността. Там те още по-гордо извисяват своите осанки. Днес ще ви разкажем по-конкретно именно за единия от тях – връх Джангал.

Ако сте ценителите на панорамните гледки от високо, ако искате да почувствате, че сякаш сте на покрива на света, определено ще усетите, че сте на правилното място, когато стъпите на самия връх. Рядко има случаи, когато човек отиде и не остави частица от себе си. Джангал се извисява на 2730 м и впечатлява с гледката, която открива пред себе си. От там имате възможност да прегърнете цялата планина. Погледите ви ще срещнат много места - от околните езера и върхове, до далечните великани, символите на Пирин - Вихрен и Кутело.

Джангал е от онези върхове, които не представляват трудност пред опитните туристи. Ако сте от тези, които обичат по-леките преходи, то той е подходящ и за вас. За целта трябва да започнете маршрута от заслон Тевно езеро. През по-голямата част теренът не изисква специални умения. Върви се по каменист терен, който при сухо време е благоприятен. Най-трудно е в подножието на самия връх, където става малко по-стръмно. С всяка една крачка обаче човек разбира, че усилията си заслужават.

Ако имате съмнения, не се колебайте дали да поемете по пътя към върха. По този начин ще имате възможност да преживеете всяка една дума от любимата на планинарите песен „Ой, красив си, Ирин Пирин“.

42698

Повече информация за връх Джангал:

Най-лесно Джангал може да бъде достигнат от заслон Тевно езеро. Времетраенето на прехода е 1.30 ч. Маркировката е неофициална – точки с оранжев цвят.

Друг вариант за изкачване е от Поповото езеро. Този маршрут е по-малко популярен, тъй като пътеката се губи на много места и няма маркировка.

Не се изисква специална подготовка за изкачването на върха. Препоръчително е да имате карта и компас, удобни обувки и екипировка от първа необходимост като топли дрехи и дъждобран.

Вземете вода със себе си, тъй като по пътя няма.

Припомнете си цялата песен "Ой, красив си, Ирин Пирин":

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин