Легенда за Тевно езеро – цената на сбъднатите желания - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Легенда за Тевно езеро – цената на сбъднатите желания
Автор: Михаела Стоянова

Защо златистото някога Тевно езеро е завинаги потъмняло? 

Тевно езеро (или Темно езеро) е едно от онези места, които са любими не само на планинарите, но и на хората, които са го виждали само на снимки. Освен че е известно с красотата си, то разказва легенда с неочакван край, която извира от дълбините му.

Легендата разказва, че Тевно езеро сутрин светело като синя коприна, а вечер придобивало златния цвят на слънцето. Имало една девойка, която обичала това място и често идвала там. Всеки път тя сядала на брега да му се любува. Веднъж й се приискало да има сини очи, точно като водите на езерото. Затова един ден дошла рано, по изгрев слънце. Наплискала очите си със студената вода и те станали сини. Момичето обаче забравило да благодари на езерото за сбъднатото си желание. След известно време девойката приискала косите й да станат златни. Езерото превърнало и това нейно желание в реалност. Дошла тя по залез слънце, потопила косата си и тя станала златна. Момичето обаче отново не благодарило. Със сините си очи и златната коса тя се превърнала в най-красивата и желана мома в селото. Това я накарало да се възгордее. А желанията не спирали. Поискала да стане царица. В този момент езерото се огорчило от алчността на девойката. Потъмняло от гняв. Завинаги останало тъмно. Точно затова и до ден днешен хората го наричат Темното езеро (или както е по-известно Тевно езеро).

Легенди като тази се предават от уста на уста и днес. Именно това привлича хората още повече към места като Тевно езеро.

Полезна информация за Тевно езеро:

Езерото се намира на 2512 м н.в. В близост до него има изграден заслон, в който можете да нощувате, ако го посетите. Днес то е част от най-популярните туристически маршрути. Околността предлага много възможности за разходка до различни места. Най-посещаваните сред тях са съседните върхове – Момин двор, Кралев двор, Каменица, както и небезизвестният връх Джангал. Изходните точки, към които можете да се насочите от заслон Тевно езеро, са хижа Демяница (3 ч.), хижа Безбог (4 ч.), хижа Вихрен (7 ч.), хижа Беговица (3 ч.), хижа Пирин (4 ч.) и заслон Спано поле (4 ч.). 

Открийте още статии за Пирин.

Открийте идеи за маршрути в Пирин.

Открийте още планински маршрути.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин