Връх Камен дел: (Полу)бягство от София - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Връх Камен дел: (Полу)бягство от София
Автор: Екатерина Мандова
Връх Камен дел: (Полу)бягство от София

Камен дел е този връх на Витоша, който виждаме всеки ден от почти всяка част на София и който ни напомня, че почивните дни и планината не са чак толкова далече.

Това обаче не е място за спокойна разходка към върха, с тук-там спирка за сандвич, или пък за наслаждаване на горската тишина.

Доброжелателното "Добър ден", което планинарите си разменят, когато се срещнат, тук е излишно, та дори и странно. А и бързо ще ви омръзне, защото срещате хора на всяка крачка. Все едно се разхождате в Южния парк - хората са много, някои от тях не са и облечени като за планина, а детските количките или училищните групи не ви изненадват. Това е сбъднатата мечта на Алеко Константинов за масов туризъм!

Идва време за мечтания сандвич в планината, оглеждате се за поляна с дебела сянка, но поляните са заети от хиляди хора, които говорят шумно, децата пищят, тичат наоколо или играят федербал, а щом разопаковате сандвича си, нечие куче моментално идва да го подуши.

Е, поне гледката от върха ще е незабравима. Тръгвате обнадеждени нагоре. Едва се разминавате с тълпите хора. Върхът вече се вижда в далечината и усмивка се изписва по лицето ви.

Изкачвате се догоре и успявате да откриете стръмно ъгълче, незаето все още от хора. Настанявате се удобно, колкото това е възможно, и поглеждате към София отвисоко. Толкова далечна! За момент всичко утихва и се наслаждавате на гледката и на планинския вятър.

Само след миг до вас се настаняват около 5-6 дами на средна възраст, които веднага започват да си разменят храна, да си говорят за диети и да се кискат шумно.

Ех, беше хубаво, но само за кратко. Отправяте се надолу, отново през шумните тълпи хора.

Разбира се, има дни в годината, когато Витоша е по-безлюдна. Ако сте почитатели на природата и тишината, посетете Камен дел през делничен ден или, когато времето е по-студено. А ако за вас повече хора = повече веселба, върхът ви очаква всеки уикенд!


Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин