Връх Вейката в Родопите – най-южната точка на България - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Връх Вейката в Родопите – най-южната точка на България
Автор: Александър Караджов

Допреди десетина години връх Вейката бе дестинация, непозната и забранена за обикновения турист, но днес всеки може да го изкачи.

Защо да се изкачите до там?

Върхът е най-южната точка на България - достатъчна причина да се запътите на красиво пътешествие в източнородопския граничен рид Гюмюрджински снежник. Ридът е защитена местност - оазис, издигащ снага високо над околните меки гънки в тази част на Родопите.

В ясно време от билото се виждат заливът Порто Лагос, езерото Вистонида и Егейско море с близките острови – Тасос, Самотраки и Гьокчеада. Залезът на върха е особено романтичен.

Как да стигнете?

40970

Върхът е висок само 1463 м. Изкачването му обаче не е от най-леките. Изходен пункт е старата застава над село Горно Къпиново (на 50 км от Кърджали). Едночасов преход по стръмен горски път извежда до хижа Хвойнова поляна с малко езерце край нея. Дотук се стига и с високопроходим автомобил. След хижата следвате сравнително добра червена маркировка. По стар граничен път и пътеки ще излезете на билото. Оттук, поемайки на изток, можете 1) да се движите по граничната бразда с всички изкачвания и спускания до върха, или 2) да продължите по маркираната с червено пътека, лъкатушеща по северния склон. Вторият вариант спестява част от и без това голямата денивелация и ще сте на завет от почти постоянния вятър. Но при този вариант пък няма да се насладите на гледката на юг.

40969

Ако изберете първия вариант, освен Вейката, ще изкачите още един панорамен връх – Три кладенци или Ючбунар (на турски). Ще го познаете по каменните зидове от овчарници, изоставени след като новата граница преминала буквално през средата им.

А връх Вейката ще познаете по граничната пирамида номер 4. Изкачването отнема около 5:30-6:00 часа при хубаво време и лек багаж. За слизане предвидете поне 3 часа. По-неопитните могат да планират изкачване за два дни, като нощуват край хижата или в близост до върха.

40968

Съвет: Запасете се с достатъчно вода (последната чешма е до хижата), внимавайте за отровни змии (не са много, но се срещат). Районът е граничен, така че спазвайте разпоредбите на Гранична полиция. Зад бившия кльон все още има шанс да попаднете на старо минно поле. Спазвайте маркировката и не се отклонявайте от утъпканите пътеки.

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин