Вятърните мелници на Бургас - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вятърните мелници на Бургас

Една инициатива за събиране на стари снимки от Бургас, започнала през март 2010 г. като фейсбук група Старият Бургас, някак естествено прераства в сайт, събиращ парченца от миналото на града. В снимки и спомени можете да пътувате във времето и да видите отдавна несъществуващи места – като вятърните мелници например.

Към момента във фейсбук групата има над 12 000 участници - хора от всички възрасти и краища на света, които споделят лични фото-архиви, спомени за града, неговите сгради и улици, традиции и култура.

През 2014 г. инициативата прераства в проект “Старият Бургас”, който се състои от уебсайт, форум, рубрика в културния гайд „Виж! Бургас“, радиопредаване в ефира на Power FM.

Благодарение на проекта ви каним да се разходите из вятърните мелници на Бургас:

Вятърните мелници в Бургас

"Пак ли гониш вятърни мелници?"Този риторичен въпрос е чувал всеки мечтател, откакто Сервантес е създал своя Дон Кихот. Толкова сме свикнали с илюзорния образ на това понятие, че трудно си спомняме или пък въобще не знаем какво представлява вятърната мелница. След масовото навлизане на електричеството това съоръжение, използвано за мелене на зърно и производство на брашно и олио, остава завинаги в миналото.

А погледнем ли към миналото на Бургас, там някъде в мрачните дебри на сухата статистика се крият бургаските вятърни мелници. И появата на една снимка във фейсбук групата „Стария Бургас” сякаш ги облече в образ.

Архивите показват, че към 1829 г. в града ни е имало само три мелници. Едната се е намирала в района на днешната Трета поликлиника. Първоначално тя е била задвижвана от конска сила, но в последствие Христо Бората я прави част от своята зеленчукова градина и я превръща във вятърна.

В другите две също са се използвали коне. Те са се намирали в района на Ешек булевард около днешната улица „Фердинандова”. Основната част от механизмите и чарковете на вятърните мелници от онова време са се правели от дърво. Архитектурата им е била два вида. Масивни каменни постройки с куполи, свързани с крилата, за да се обръщат към вятъра, или по-простите дървени стъпаловидни постройки, при които се използва допълнителен инструмент за задвижване. От снимката, която публикуваме, става ясно, че бургаските най-вероятно са били от втория вид. Все пак има сведения и за вятърна мелница около днешната ул. “Цар Асен”, която е представлявала масивна каменна постройка с височина 8 метра.

В България повече са се използвали водни мелници заради географските особености на страната. При вятърните е необходим постоянен порив, затова главно по Черноморието е имало такива съоръжения. В Бургас непосредствено след Освобождението вятърните мелници вече са били пет. Всъщност някои от тях са се намирали около Бургас, защото границите на града са били далеч по-тесни от сегашните. Такава е била и мелницата в село Атанасово, днешният комплекс „Изгрев”.

През 30-те, по време на разцвета на града, вятърните мелници на Бургас вече са били романтична част от миналото и декор за снимки. А днес отново се връщаме към тях, за да си спомним, че понякога не е чак толкова лошо да гоним вятърни мелници.

*

Материалът първоначално излиза в сайта Старият Бургас и е публикуван тук с разрешение. Текст: Гергана Костова, снимката е предоставена от Соня Кехлибарева, сп. "Виж! Бургас", бр. 14

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин