Ягодовото дърво в село Долно Луково - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ягодовото дърво в село Долно Луково
Автор: Мария Ангелова

Село Долно Луково има две основни атракции. Църквата Св. св. Константин и Елена и вечнозеленото ягодово дърво, което расте пред кметството (това, разбира се, ако не броим бабите, които посрещат туристите при смесения магазин и винаги са готови да споделят от неподправената си житейска мъдрост).

Официалното му латинско име е Arbutus andrachne, но ако не държите на официалностите, можете да му казвате ягодово дърво или пролетна комарка. Твърди се, че е донесено от Гърция в селото от двама братя в средата на 80-те години. Не е типично за България, среща се в Гърция, Испания, Португалия, негови разновидности виреят чак отвъд океана. 

Защо пък ягодово дърво?

Името на ягодовото дърво идва от формата на плодовете му. За разлика от истинските ягоди тези почти нямат вкус и въпреки че са ядливи, почти никой не ги яде. Затова пък в Испания и Португалия от тях правят сладък ликьор – мадроньо.

С това особеностите на ягодовото дърво не свършват, ами даже тъкмо започват. Напролет дървото е обсипано с цветове, подобни на момина сълза. Листата и стъблото му променят цвета си през сезоните. През лятото листата са светлозелени, през зимата са кафяви. След като дървото прецъфти, кората му се обелва и отдолу се показва бялата дървесина.

Още едно прочуто ягодово дърво

Може и да не знаете, но ако сте били в Мадрид, сте се срещали с първи братовчед на долнолуковското ягодово дърво. Прочутата статуя Мечка и ягодово дърво се намира на площад Пуерта дел Сол и всъщност изобразява част от герба на испанската столица. Този известен екземпляр е малко по-различна разновидност на ягодовото дърво (Arbutus unedo) и ако се чудите защо се е озовал на герба на Мадрид – спокойно, всички се чудят. И до днес не е ясно защо точно този вид е бил избран за опора на мечката.

Как да стигнете: До село Долно Луково се стига по асфалтов (в края тесен) път от Ивайловград (25 км). Дървото се намира в самия център на селото, пред сградата на кметството. Непременно посетете църквата Св.св. Константин и Елена.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин