5 села, които не би ви хрумнало да посетите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 села, които не би ви хрумнало да посетите
Автор: Мария Ангелова

Ние сме от тези неприятни хора, които обичат да ви пращат на места, където не би ви хрумнало да отидете. Селски туризъм в България има (малко), но тези думи извикват в съзнанието имената на 3-4 села. А села у нас – с лопата да ги ринеш. Ние бихме ви предложили да замените лопатата с раница със сандвичи и да посветите известно време на откривателството.

Село Живково

Няма нищо кой знае колко невероятно забележително освен че във времена, които няма как да помните, е било цялото опасано с жив плет. Над селото има спретнат манастир „Свети Дух“.

Прочетете още за село Живково.

21970

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

*

Село Стоб

Стоб има злата участ да бъде по пътя за Стобските пирамиди – и съответно безцеремонно подминавано транзит. Някога тук е имало могъщ град-крепост на име Стоби, а до днес съществува интересната църква Свети Прокопий (казват, единствената, посветена на този светия в България).

Прочетете още за историята на село Стоб.

26596

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

*

Село Граматиково

Селски туризъм в Странджа – това е село Бръшлян. Ние пък ви пращаме в Граматиково, където има прекрасен информационен център „Горската сбирка“ на Природен парк Странджа. В центъра ще научите тонове интересни факти за традициите, растенията, животните и тракийските светилища в района. Сбирката се намира в самия център на селото, на всичкото отгоре е и безплатна.

Научете още за Граматиково и други странджански села.

26572

Снимка: Христо Узунов

*

Село Мелница

На 15 км от Елхово в посока границата с Турция има едно село Мелница, в което не се вижда нито една мелница. Затова пък на още километър-два ви очаква екопътека със запомнящото се име Дрънчи дупка и възможност да видите тракийски скални кръгове + да се качите на наблюдателница за птици.

Научете още за Дрънчи дупка.

26871

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

*

Село Ребро

Тук ви пращаме заради името на селото с ясното съзнание, че последния път като го посетихме, нямаше кьорава табела за снимка. Само една в другия край на селото – толкова ръждива, толкова невъзможна за дешифриране, че и за крадене не става. „Добре дошли в с. Ребро!“ - разбира се, ако успеете да прочетете приветствието. Казват, че името на Ребро идва от двама братя, които се скарали (за жена ли, за имане ли, вариантите не са много). Сбили се и единият счупил на брат си реброто, а другия – носа. Разделили се в две села. Едното – Ребро, съседното (на няколко километра оттук) – Кривонос.

Открийте още от разходката с колело из села със странни имена.

26532

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин