За Враца и пустиняците - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
За Враца и пустиняците
Автор: Александра Любова
За Враца и пустиняците
Снимка: slavishow.com

Ако не сте посещавали Враца, жалко за вас...

А и е малко странно ако не сте били там наистина. Все пак ние сме наполовина Дубай и наполовина Ню Йорк или може би те са наполовина като нас.

Както знаем Враца се простира на три морета и това не го знаят само пустиняците от Враца, това го знае цяла България

За забележителности може да питате врачани, те ще ви разкажат надълго и нашироко какво си имаме - от парка "Малкото Дубайче" до всички нощни заведения (те са 3, но все пак), ще ви кажат и последния петък защо е станал боя. Не е забележителност? Е вие ще кажете пък... Имаме и красив балкан и там някакви пещери, нещо с Ботев на връх Вола... ама да ви кажа в петък кои бяха в Буркана... Ама ти не знаеш ли? Те го отвориха наскоро и е ремонтиран! Ама ти нищо май не знаеш за Враца? И за Буркана не знаеш? Абе, къде си живял?

Тоя кмет сме много доволни от него... Човеко и улиците оправи, и пътя за Леденика е нов, и на центъро вече се не спрепа човек, още малко има да ремонтират и ще стане съвсем саглам работата. Нови заводи отварят и съвсем гюрунтия ще стане. Тия пустиняци дето бегаха от градо ще се върнат и у Буркана ще стане такава гмеш, че нема да има къде да си тури пиенето човек. Ама важното е да се сбереме и да си пиеме, то това ни остана. Немаме пари, ама па важното е човек да е щастлив.

Правила за оцеляваневъв Враца:

На първо място не гледайте продължително време никой врачанин, защото ще ви отправи въпроса "Кво ме гледаш бе", а там правилен отговор няма.

Ако стане боя - евакуирайте се, няма да надделеете. Не казвайте, че Враца не ви харесва! Може да имаме много проблеми, но това си остава най-добрия град за живеене и точка. Не, не казвайте нищо повече, това е!

Въпроси от сорта на къде да седна, това къде да го сложа и прочие не се задават, ще получите еднозначен и не много по вкуса ви отговор.

Не бъдете вегетарианци или в най-лошия случай поне не споделяйте за това, защото в най-добрия случай ще получите лекция, в която подробно ще ви се обясни, че "тва не са ора" и защо човек трябва да консумира месо.

Не казвайте, че не пиете алкохол. Е това вече озадачава истинския врачанин и главата му не може да побере какво може да му има на човек, че да прибегне до такова тежко решение.

Не правете забележка за неправилен изказ и не казвайте, че диалекта ни не се разбира. Какво не му разбирате? Вие къде сте живели?

И ако кажете на някой, че няма дума като изпопрестинах, май просто искате да се заяждате?!

На среща с врачанин:

Врачанският мъж има нежна и ранима душа и не трябва по никакъв начин да обиждате нещата, на които той държи най-много, а това са: сръбската музика, БурканЯ, рИкията, салатата със сиренье и мама. И ако някой ви излезе с фразата, че от Враца и куче не трябва да си взимате, просто не му обръщайте внимание - няма по-добър мъж от врачанския! Виждам, че всички кимнахте одобрително, така и трябва.

Правила за движение по пътищата:

За пешеходците: "А, мръдай по-бръже, баце, че бръзам!"

За шофьорите: "Он и он не знаа къде е ръгнал..."

Тук не важат същите правила за движение като на останалите места, бъдете търпеливи и ще разберете как да се справите.

Врачанката:

Да започнем от въпроса "Ти от Враца ли си?", на който няма как да получите друг отговор освен "Да, що?". Значи не приемайте, че тя иска да се заяжда с вас, но бурният врачански нрав си личи още от пръв поглед.

Тя е романтична душа и ако подходите към нея с някоя мила дума, ще я разтопите. Ето и няколко предложения:

"Мале като та погледна и ми иде да са фръла у барата."

"Баща ти а голем крадец, оти а украднал сички дзвезди и ги а турил у очите ти."

"Начи иде ми да та фръла на рамо и да си та носа дом!"

Ако с някоя от тези фрази не успеете да спечелите сърцето на врачанка, не знам какво може да ви помогне. Трудно е да съблазните жена от Враца, все пак това са най-красивите жени на света, а и конкурса "Мис врачанско лято" стои много по-високо от останалите.

* "Когато жената е от Враца, зодията е без значение." (Народна мъдрост)

Айде да ви не бавиме повече и да са свършва целио тоа текст, че май ви дойде в повече информацията, друг път ша го довръшваме...

***

За Враца и пустиняците

Надпис на стената у врачанска кръчма:
- "Моля не повръщайте под масите! И там има ора..."

* Приликата с лица и забележителности във Враца е абсолютно случайна. :)

** Текстът е хумористичен, дано не обиди некой пустиняк!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин