За Женския пазар оптимистично - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
За Женския пазар оптимистично
Автор: Мария Ангелова
За Женския пазар оптимистично

Всеки град си има няколко места, които ги няма в туристическите пътеводители и даже биха ви препоръчали да не ходите там. Странни места, малко опасни, но пък обикновено готови да ви предложат много повече местен колорит от всяка туристическа забележителност. В София едно такова място, което сякаш съществува само за себе си и въпреки себе си, е Женският пазар. И ако погледнем оптимистично към него (след като сме ви предупредили да си пазите чантата), ще видим нещо такова.

-Хайде-е, гащи-и-и, прашки-и-и! Два за лев, пет за четири!

-Хубавото часовници, молим!

-Последните салатки, како-о-о!

Женският пазар. Вървиш като овца в огромно стадо (разбирай калабалък, блеене, подбутване и постоянно някой отнякъде те ръчка с лакът, да не би случайно да си помислиш, че можеш да се застояваш твърде дълго на едно място). Отляво и отдясно ти бутат в лицето мокри марули, връзки праз, швейцарски маркови часовници по 3 лева, оригинални Армани тениски по 2 лева... На всяка трета крачка и половина съмнителни индивиди с ръце в джобовете ти прошепват почти на ухо „Цигари, цигари...“ с тон все едно пласират наркотици.

Женският пазар е Източният бряг на София – не че се намира на изток, ами тук има много турски, индийски, арабски и китайски магазини и сергийки. Можете да си купите всичко, което искате, както и всичко, което не искате. А въпросът, който чувате най-често, е “Ама само това ли?!”.

ВНИМАНИЕ: На Женския пазар се очаква да си купите зарзават, достатъчен за изхранването на кон, кон и нещо в продължение на седмица и нещо!

Веднъж направих опит да си купя една дюля. Резултатът беше следният:

- Едно кило дюли? Не?! (почти истеричен фалцет) Само една дюля?! Тогава ще ти сложа и кило круши – глей к'ви са хубави, за още ще питаш! Аааа, какви са тия глезотии не искаш - искаш, ама още не го знаеш! (Почвам да се чудя - аз ли знам какво знам или той?) О, младо момиче си, трябва да се научиш да готвиш – значи, слагам ти в тая торбичка 4 чушки, 2 патладжана, връзка лук и малко бамя – да се научиш да правиш гювеч. Мъжът ти буламачи ли ще яде някой ден! (Надали. Junk food.)

Накрая, за щастие, си тръгнах само с дюля и 4 круши. И това си е сериозно постижение.

Женският пазар е едно такова място - хем може да те докара до нервна криза от ожесточеното надлъгване с продавачите, хем си има чар и ще е някак носталгично тъжно, ако плановете за неговото обновяване/разрушаване/превръщане в паркинг най-накрая се превърнат в реалност.

От гледна точка на един оптимист и почитател на Женския пазар, ето ви 5 основни съвета за оцеляване - от сърце:

1. На Женския пазар винаги закръглят на горе. Мно-о-о-ого нагоре. (“Доматите са за 1,40 лева, да ги направим за 3 лева?”). Научете се да казвате “не”, което там трябва да звучи като “НЕ!!!”.

2. За да се придвижвате, трябва да вървите с глава и едно рамо напред.

3. Не се опитвайте да се надцаквате с продавачите. Събуждате състезателния им дух и досега не се е чуло някой клиент да е победил.

4. Дръжте си чантата здраво!... и якето... и гащите...

5. И все пак уважавайте Женския пазар, защото е мястото, където можете да си купите най-редки разновидности карантия, сирене и маслини, които не са и чували за хладилник, както и три връзки лук за един лев.

Това е.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Христина Асенова, 27.02.2013 | 00:26
Krasimira Jekova, 21.01.2013 | 15:51
ххахахах и чантата и якето и гащите да со държим , какво гащите от упето ли ще ми свалят
Абонирайте се за нашия бюлетин