За гъби в гората – ама каменни - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
За гъби в гората – ама каменни
За гъби в гората – ама каменни
Снимка: Павел Пронин

Да отидете за гъби не означава непременно, че след това ще ядете манатарки в масло. Предлагаме ви един по-различен повод за излет – скалните гъби. А най-хубавото на Доброванските скални гъби е това, че не са особено известни, не са особено лесни за намиране, а пък са на има-няма 50 км от Бургас.

Когато стигнете до гъбите, ще се почувствате като във вълшебна приказка, в която вие сте в ролята на джуджета или гноми, а скалите, изваяни от вятъра и слънцето, сякаш са изникнали тук след последния дъжд. Най-високата е 4 метра, а останалите са малко над 2 метра. Макар два от калпаците да са полуразрушени, все пак си заслужава да се отбиете на връщане от морето и да си направите пикник край тях привечер, когато захладнее.

На двете по-големи гъби има подпрени сковани дървени стълби, за да може да надникнете отгоре и да огледате околността отвисоко. Съвсем като в приказка.

Скалните гъби са кръстени на село Доброван, което отдавна вече не съществува. От него днес е останала само една къща, а гъбите са на около 500 м от нея.

И като казваме, че не са лесни за намиране, наистина имаме предвид, че не са. Удоволствието отчасти се състои в самото им търсене. Първо стигнете до село Сини рид и там питайте насядалите на сянка по пейките местни хора как да стигнете. Намират се на около 10 км от селото, а от знаци и табели няма и спомен, въпреки че гъбите са обявени за природна забележителност още през 1973 г.

Пънчетата на Доброванските гъби изтъняват, а  от гуглите им се откъртват малки парчета скала и с времето те неизменно ще се разрушат. Така че спокойно можете да си ги сложите по-напред в списъка с местата, които трябва да посетите скоро.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин