За любителите на природата: 5 интересни Еко селища - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
За любителите на природата: 5 интересни Еко селища
Автор: Вероника Иванова
За любителите на природата: 5 интересни Еко селища
Снимка: azareiya.com

В България има много места, където човек може да се отпусне сред природата и да се откъсне от шума на големия град.

Едни такива места са т. нар. еко селища, които са особено подходящи за посещение през лятото. Ето и някои от най-интересните сред тях:

1. Еко селище “Азарея”

Еко селище “Азарея” се намира в село Горно Трапе, на около 6 км. от гр. Троян, в близост до селата Чифлика и Шипково. Състои се от 6 дървени къщи с конусовидна форма, разположени в кръг, като всички те гледат на юг към планинското било.Мястото предлага една изцяло нова философска концепция, съобразена със законитена фън шуй. На централната площадка има контурна дървена пирамида, която се използва за лечение и медитация. Освен това в градината има място за барбекю и рефлексотерапия. Смята се, че такъв тип екологични къщи оказват благотворно въздействие върху здравето на хората, които ги обитават. Любопитен факт е, че “Азарея” на езика на траките е наименованието на съзвездието “Голямата мечка”, а теренът, върху който е построено селището поразително прилича на очертанията на съзвездието върху небето.

За любителите на природата: 5 интересни Еко селища
Снимка: azareiya.com

2. Еко селище “Омая”

Разположено е в Югозападна България, на 20 км. от Гоце Делчев и само на няколко километра от гръцката граница. Тук, по южните склонове на Славянка планина, природата е приказно красива, като могат да бъдат видени 2 езера, гори, поляни и множество скали. Селището се състои от 7 къщи, сътворени от камък, глина и дърво, като вътре има всички удобства и във всяка от тях могат да отседнат от 2 до 4 души. Мястото разполага с два ресторанта, като единият е разположен на брега на езерото. Освен това, ако сте любители на риболова, можете да си пробвате късмета, тъй като водоемите тук са зарибени. Любопитен факт е, че всяка от къщичките си има име.

За любителите на природата: 5 интересни Еко селища

3. Еко селище “Доброглед”

Намира се на 350 м. надморска височина и само на 15 минути път от Варна. Мястото е с капацитет 150 души, като тук има обособени места за барбекю, а също и различни съоръжения за забавление на децата. Селището предлага стаи, в които може да отседнете, като в тях има всички необходими удобства. Има и едно голямо помещение, което събира 25 души и е подходящо за провеждане на йога семинари или медитация.

4. Еко-комплекс “Шерба”

Този комплекс се намира в гората на село Гроздьово, на 70 км. от Варна.  На разположение на посетителите, освен ресторант и самостоятелни апартаменти с всички удобства, има изградени още: мултифункционално игрище с тенис на корт; площадки за футбол, волейбол, баскетбол; фитнес зала; СПА център с 3 сауни. Мястото е известно с разнообразието на растителни и животински видове – тук се срещат благородни елени, сърни, диви свине и муфлони. Тук може да се разходите сред вековните смесени гори от дъб, бук, габър, благун, цер и сребролиста липа.

За любителите на природата: 5 интересни Еко селища
Снимка: sherba.eu

5. Еко селище “Синия вир”

По южните склонове на Стара планина, сред вековни букови и дъбови гори е разположено село Медвен. Мястото е запазило възрожденският си облик, като повечето къщи тук са обявени за паметници на  културата. В селото може да бъде видяна къщата-музей на великият революционер и писател Захари Стоянов. Самото Еко селище е разположено съвсем близо до селото и разполага с всички необходими удобства – ресторант, басейн, паркинг, детска площадка, конферентна зала. Освен това тук се организират екстремни преходи, дневна и нощна езда, каране на мотоциклет и др.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин