Вижте в колко страни може да се пътува безвизово с български паспорт - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте в колко страни може да се пътува безвизово с български паспорт
Автор: Peika.bg
Вижте в колко страни може да се пътува безвизово с български паспорт

Обикновено сме свикнали България да е в дъното на класациите за всичко положително в ЕС. 

Страната ни със сигурност не е най-уреденото място за живеене, но си има доста плюсове и неуспорим чар. 

Ето и една доста хубава новина – според наскоро излязла класация България има едно голямо предимство – ние сме една от страните, с чийто паспорт можеш да пътуваш до най-много страни безвизово. А това е нещо, с което трябва да сме много щастливи и благодарни. Макар да не сме живеели в години преди 1989 г., знаем колко трудно е било да пътуваш свободно. Едва 30 години по-късно обаче това категорично се е променило.

С българския паспорт през 2019 г. може да се пътува до 156 страни в цял свят безвизово. Информацията идва от проучване, което изследва паспортите на 177 държави. Това прави нашия паспорт на върха на класацията – 20-о място от всички останали страни.

Първенец в класацията е Германия, чиито граждани могат да пътуват безвизово до всички 177 страни в класацията. Второ място се заема от свободния Сингапур – 176 страни, а третото делят Великобритания, Франция, Дания, Италия, Швеция, Япония и Норвегия – 175 страни. САЩ са едва на пето място – техните паспорти дават безвизов достъп до 173 страни.

На Балкните единствено гражданите от Гърция и Словения могат да пътуват до повече държави без визи – съответно до 171 и 167 държави. Дъното на тази класация имат частта да оглавяват Ирак и Сирия, най-вече заради военните действия в пределите на държавите им и огромните вълни от бежанци, пристигащи от там.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин