Любопитни факти за Сен Тропе - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любопитни факти за Сен Тропе
Автор: Елена Исаева

Сен Тропе е крайбрежен град, разположен на Френската Ривиера в региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг в югоизточна Франция.

Първоначално малко рибарско селище, Сен Тропе придоби известност през 20-ти век като бляскава дестинация за художници, писатели и известни личности.

Любопитни факти за Сен Тропе
Снимка: pixabay.com

Живописното пристанище на града, облицовано с цветни сгради и луксозни яхти, е една от най-емблематичните му характеристики.

Сен Тропе е домакин на ежегоден Международен филмов фестивал, привличащ режисьори, актьори и кинофили от цял свят.

Любопитни факти за Сен Тропе
Снимка: pixabay.com

Актрисата Бриджит Бардо изигра значителна роля в популяризирането на Сен Тропе през 50-те и 60-те години на миналия век. Тя притежаваше вила в района и участва във филма "И Бог създаде жената", който беше заснет в Сен Тропе.

Сен Тропе е известен със своите шикозни модни бутици, предлагащи дизайнерско облекло, аксесоари и плажно облекло.

Градът може да се похвали с оживен нощен живот, с множество барове, клубове и ресторанти, обслужващи както местните, така и посетителите.

Този очарователен площад е централна точка на Saint-Tropez, включващ пазар, кафенета и игрища за петанк, където местните жители се събират, за да играят традиционната френска игра.

Сен Тропе има дълга традиция в риболова на хамсия, а местният специалитет „аншоада“ е популярно ястие, приготвено от аншоа, чесън и зехтин.

Сен Тропе е вдъхновявал много художници през годините, включително художници като Пол Синяк и Анри Матис, които са били привлечени от живите цветове и красивата природа на града.

Жандармерията на Сен Тропе, бивш полицейски участък, разположен в центъра на града, спечели известност като декор на популярната френска комедийна поредица „Le gendarme de Saint-Tropez“ с участието на Луи дьо Фюнес.

Тази годишна ветроходна регата, която се провежда в края на септември или началото на октомври, привлича ветроходни ентусиасти и зрители, които се събират, за да гледат впечатляващата флота от класически и модерни яхти, които се състезават по крайбрежието.

Околността е осеяна с лозя, от които се произвеждат качествени вина, включително розе, което е особено популярно в региона.

Цитаделата на Сен Тропе, построена през 16 век, за да защитава града срещу морски атаки, предлага панорамна гледка към Средиземно море и околностите.

Сен Тропе е известен с красивите си плажове, включително плажа Пампелон, който се простира на няколко километра и е облицован с плажни клубове, ресторанти и съоръжения за водни спортове.

Този традиционен фестивал, който се провежда ежегодно през май, празнува морското и военно наследство на Сен Тропе с паради, шествия и възстановки.

През цялата година Сен Тропе е домакин на различни културни събития, включително художествени изложби, музикални фестивали и театрални представления.

Местната кухня на Сен Тропе включва пресни морски дарове, провансалски билки и средиземноморски аромати, с ястия като буйабес, рататуй и писаладиер.

Този музей, който се помещава в бивш параклис от 16-ти век, показва произведения на художници, свързани с региона, включително картини на поантилист и фовист.

Château de la Moutte, разположен точно до Сен Тропе, е домакин на културни събития и изложби през летните месеци.

Седмичният пазар на Сен Тропе, който се провежда във вторник и събота на Place des Lices, предлага разнообразие от местни продукти, включително пресни продукти, сирена и занаяти.

Сен Тропе има богато културно наследство с исторически обекти като Chapelle Sainte-Anne, Eglise Notre-Dame-de-l'Assomption и Maison des Papillons (Къщата на пеперудите).

Поло клубът е домакин на международни поло турнири и събития, привличайки поло ентусиасти и зрители от цял свят.

До Сен Тропе се стига с хеликоптер, като през летния сезон има редовни полети от летище Ница Кот д'Азур и други близки летища.

Градът предлага набор от луксозни места за настаняване, включително бутикови хотели, курорти и частни вили, обслужващи взискателните пътешественици, търсещи първокласно изживяване във Френската Ривиера.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин