Забележителности, които ще ви пренесат в Средновековието - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Забележителности, които ще ви пренесат в Средновековието
Автор: Peika.bg
Забележителности, които ще ви пренесат в Средновековието

Средновековието представлява основна част от европейската история на изкуство. Започвайки с падането на Римската империя през V-ти век и завършвайки с настъпването на Ренесанса, този период охваща цели 1000 години.

През това време архитекти, художници и други творци оформят градовете, които познаваме и обичаме днес. Много от средновековните творения са изгубени със времето, но някои от тях все още съществуват като прозорец към миналото и пренасят посетителите назад във времето.

Вижте 7 забележителности в Европа, които ще ви върнат в Средновековието!

Мон Сен Мишел

Мон Сен Мишел е скалист приливен остров и община в департамент Манш, Франция. Той разположен на по-малко от 1,6 километра от брега на Нормандия. Тази уникална община има очарователна история, тъй като е основана през VI-ти век.

Първоначално наречен Мон Томбе, той става известен като Мон Сен Мишел, заради храма, посветен на Свети Архангел Михаил. Векове по-късно две големи допълнения превръщат острова в това, което е днес: абатството, създадено през 966 г. и крепостната стена, издигната през XIII-и век.

Архитектурата на острова има елементи от римски и готически стил, а извисяващото се абатство олицетворява френската архитектура от Средновековието. крепостната стена също е отличен пример за многобройните укрепления, изградени през този период в Европа.

Островът е под закрилата на ЮНЕСКО от 1979 г. насам. Всяка година 2,5 милиона посетители идват тук, за да опознаят своето очарователно абатство.очарованието му.

Забележителности, които ще ви пренесат в Средновековието

*

Площад Сан Марко, Венеция

Известна като "плаващия град", Венеция наистина създава усещането все едно сте в приказка. Едно от местата в града, което красиво илюстрира средновековната естетика, е площад Сан Марко.

Създаден през IX-и век, първоначално на площада се е издигал малък параклис. До 1092 г. обаче площадът се разширява и на него изникват правителствени сгради и базиликата "Сан Марко". Тя е мавритански църква, която впечатлява с прекрасна фасада и каменна камбанария. Заедно с двореца "Додж" - готическа сграда от XIV-и век - тази базилика е най-известната средновековна забележителност на площада.

Днес площад Сан Марко продължава да е религиозен, политически и социален център на Венеция, както и любимо място на пътешествениците.

Забележителности, които ще ви пренесат в Средновековието

*

Каналите на Брюж

Подобно на Венеция, Брюж - град в Западна Белгия - е известен с каналите си. Около тях се редят калдъръмени улички, плачещи върби и очарователни вили.

Каналите са построени през 1128 г. Известни са като "артериите" на града. Те играят важна роля в развитието на Брюж през Средновековието, тъй като предлагат пряка връзка със Северно море. Тя улеснява международната търговия и позволява на града да се развива с бързи темпове.

Докато ролята на тези канали се е променила през вековете, техният външен вид не. Разходката по тях ще ви помогне да си представите какъв е бил животът в средновековна Белгия.

Забележителности, които ще ви пренесат в Средновековието

*

Готически параклис Сент Шапел, Париж

Сент Шапел е готически параклис, намиращ се на остров Ил дьо ла Сите в сърцето на Париж, Франция. Построен е по заповед на Луи IX само за 2 години и е осветен през 1248 г. Съвременните му го описват като "скъпоценен камък в готически стил". Църквата олицетворява ефирната естетика на френската архитектура от XIII-и век.

Първоначално в Сент Шапел са се помещавали някои от най-ценните артефакти на католицизма, след което са преместени в близката катедрала Нотр Дам през 1804 г. Параклисът обаче продължава да буди възхищение със своите ослепителни витражи, които изобразяват 1113 библейски сцени.

Днес това свещено място привлича различни видове посетители - от поклонници до любители на архитектурата и историята.

Забележителности, които ще ви пренесат в Средновековието

*

Катедралата Нотр Дам, Париж

Парижката катедрала Нотр Дам е едно от най-известните средновековни чудеса в света. Благодарение на нея френската архитектура достига невиждани висоти и продължава да удивлява дори и днес.

Катедралата е построена в периода 1163 – 1345 г., в чест на Дева Мария, майката на Иисус Христос. Храмът непрекъснато се развива. Подменят се витражи, извършват се големи почиствания на фасадата, с времето се добавят гротески и гаргойли. Това са само някои от стъпките, предприети за обновяването на този ценен обект.

Посещението на катедралата Нотр Дам е задължително за всеки, който се интересува от архитектурата.

Забележителности, които ще ви пренесат в Средновековието

*

Пражкият часовник

Астрономическият часовник е една от най-посещаваните забележителности в Прага. В допълнение към своята любопитна архитектура, сградата на старото кметство, впечатлява най-вече с часовника от 1410 г. Към него има и календар.

Този завладяващ часовник е усъвършенстван в течение на вековете. Едно от най-удивителните му възможности е, че може да  проследява позицията на слънцето и луната в реално време. Тези механизми работят още от създаването му. През 1490 г. е добавен календарен циферблат, а през 1600 г. е украсен с дървени скулптури.

Благодарение на редовните ремонти часовникът работи и днес, което го прави най-старият астрономически часовник, който все още е в експлоатация.

Забележителности, които ще ви пренесат в Средновековието

*

Уестминстърското абатство, Лондон

Уестминстърското абатство е една от най-важните църкви в Англия, тя е и гробно място за британските монарси и "съкровищница от картини, витражи и други артефакти".

То е основано през X-и век. Въпреки това структурата, която виждаме днес, до голяма степен е създадена през XIII-и век при управлението на крал Хенри III. Оттогава както изящният интериор, така и готическият екстериор са запазили своята средновековна магия, което прави абатството една от най-посещаваните забележителности в Лондон.

В допълнение към туристите абатството все още привлича поклонници и действа като религиозен храм.

Забележителности, които ще ви пренесат в Средновековието

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин