Приказният средновековен град в Белгия - забележителности - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Приказният средновековен град в Белгия
Автор: Peika.bg
Приказният средновековен град в Белгия
Снимка: Peika.bg

Искате ли да посетите един приказен средновековен град? Да се разхождате по малки калдъръмени улички, да плавате по градските канали, да разгледате местните кокетни пазарчета и площади? Или пък искате да се изкачите на някоя средновековна кула и да наблюдавате всичко това от високо?

Тогава заповядайте в белгийски град Брюге (на нидерландски език). Може да го срещнете още и като Брюж (на френски език), но трябва да знаете, че става въпрос за един и същи град. 

Историята му започва през 9-и век като крепост, която защитава страната от набезите на викингите. Малко по малко Брюге си спечелва славата на международен център на търговия с платове. Благодарение на това, през 13-и в него се появяват разкошни къщи, църкви и обществени сгради, невиждани дотогава в цяла Европа. 

Преди да се запътите към белгийски град, трябва да знаете, че през летния сезон и почивните дни там гъмжи от туристи. Преценете дали искате да сте в епицентъра на събитията или предпочитате да си подарите спокойна разходка. Градът е изключително очарователен през пролетта, когато е постлан с килим от нарциси или зимата, което снегът покрива всичко. 

 55586

А сега нека да видим кои са забележителностите, които да не пропускате в Брюге:

Най-популярна сред тях е готическата катедрала Дева Мария от Брюге. Нейната кула е една от най-високите тухлени сгради в света, цели 122,3 метра. В олтара на големия параклис се съхранява статуя на Мадона с младенеца, дело на Микеланджело от 1504 г. 

55588

В самия исторически център на града се намира базиликата "Светата кръв" от 12-и век и катедралата "Св. Спасител". 

55599

Не пропускайте и Йерусалимската църква (1428 г.). Интересното при нея е, че е построена по план на Храма на Гроба Господен в Йерусалим

Един от символите на Брюге в Стражевата кула Белфорт, построена през 1240 г. Те я висока цели 83 метра и е разположен на централния пазарен площад. Разгледайте и градското кметство. Съвременното здание е в неоготически стил и е издигнато през 1891 - 1920 г. На това място е имало сграда още от 1294 г., която обаче е разрушена. 

55605

За да се потопите в духа на белгийския град, може да си наемете лодка, с която да плавате по градските канали и под многочислените мостове. 

55601

Брюге е дестинация за кулинарното удоволствие. Тук ще намерите повече от 50 магазина за шоколад, които се притаяват в малките улички. Има дори музей, посветен на историята на какаото. Ако сте любители на изтънчената кухня, в града има много ресторанти с 3 звезди "Мишлен". Ако пък те не са по джоба ви, може да опитате стотиците други места за хранене, където предлагат традиционна белгийска кухня и отлични морски дарове!

55591

Не пропускайте след дългата разходка да изпиете една бира в някой от баровете в Брюге. В своя разцвет, градът е приютявал над 60 пивоварни. Въпреки че днес са останали само няколко, обезателно пробвайте някоя от местните бири - Форт Лапин, Щраф Хендрик или Брюж Зот. Може да посетите и музея на бирата или пивоварната De Halve Maan.

55594 

Сигурни сме, че този средновековен град ще остави приказни спомени у всеки пътешественик, решил да се докосне до историята, културата и неповторимата му атмосфера! 

55593

55587

55592

55589

55597

55596

55595

55590

55598

55603

55600

55602

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин