7 от най-уютните места в Белгия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 от най-уютните места в Белгия
Автор: Peika.bg
7 от най-уютните места в Белгия
Снимка: Eric HuybrechtsFlickr

Бира, шоколад, изкуство, архитектура, но и много уют има в Белгия.

Ако искате да си подарите една спокойна и много лежерна почивка сред история, красота и природа, то тази малка страна е точно за вас. Можете да се разхождате по тесните улички, да карате колело, да опитвате различни кулинарни изкушения или просто да съзерцавате от някой замък. Тук сме събрали 7 от най-уютните места в Белгия, от които няма да искате да си тръгнете. 

1. Торни (Torgny)

Малкото село е сгушено в най-южната част на Белгия. Слънцето и благоприятният климат го правят мястото с най-плодородни лозя в страната. Къщите са заобиколени от орхидеи и натежали гроздове. Те се славят с необичайната за района архитектура. Фасадите им са с цвят на пясък и охра, а розовите им покриви напомнят на Южна Франция.

7 от най-уютните места в Белгия
Снимка: Morgaine/Flickr

2. Буйон (Bouillon)

Неговата най-голяма гордост е перфектно запазеният замък от 8 век. От него се разкрива зашеметяваща гледка към целия град. Има много пешеходни и маркирани алеи, по които можете да се разходите. Отидете и до пивоварната, за да се почерпите с истинска белгийски бира. 



3. Де Хан (De Haan)

Разположено по белгийското крайбрежие, Де Хаан е очарователно малко село, а също и един от най-добрите морски курорти в страната. Повечето къщи са красиви бели вили. Тук можете да се разходите край плажа, да поплувате или да карате колело по кокетните малки улички. 

7 от най-уютните места в Белгия

4. Дюрбюи (Durbuy)

Едно истинско градче от миналото, което пази атмосферата на 17 век. То е скрито дълбоко в планината, сред гъста растителност. Тук се намира най-големият парк за декоративно оформени храсти. Не пропускайте и скалата Белведере, която се открива гледка към града, близката река и долина. 

7 от най-уютните места в Белгия
Снимка: Mr Rowlie/Flickr

5. Динан (Dinant)

Малкото градче се е приютило край река Маас. Любопитен факт е, че именно това е домът на изобретателя на саксофона – Адолф Сакс. Къщата му е отворена за посетители. В нея можете да научите повече за създаването на музикалния инструмент. Можете да посетите цитаделата в града, която сякаш е кацнала на ръба на отвесна скала. Не пропускайте да хапнете от белгийките картофи със специалния майонезен сос. 

6. Даме (Damme)

Известен е като „литературния град“, защото всеки месец се организира книжен пазар и има редица книжарници. Разположен е в покрайнините на Брюж. През него преминава озеленен канал, който продължава и в съседна Холандия

7 от най-уютните места в Белгия
Снимка: Alain Rouiller/Flickr

7. Спа (Spa)

Както може би се досещате от името, градът е известен с топлите си минерални извори. Точно за това го наричат и „Перлата на Ардените“. Освен водата, тук и въздухът е наистина лечебен, заради зелените гори, които се намират в района. Това е било любимо място на Виктор Юго  и Александър Дюма.

7 от най-уютните места в Белгия
Снимка: Iain Cameron/Flickr

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин