Забраниха на магазините в Гърция да работят в неделя - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Забраниха на магазините в Гърция да работят в неделя
Автор: Peika.bg
Забраниха на магазините в Гърция да работят в неделя

Защо магазините в Гърция не работят и не искат да работят в неделя.

След като през месец юли 2014 г. Министерството на развитието и конкурентоспособността отмени задължителния почивен за магазините ден в неделя, съдът се намеси и недоволните собственици и работници отново могат да се наслаждават на свободния си ден.

През юли пробно беше отменен почивният ден в сферата на търговията в 10 гръцки региона – включително в историческите центрове на Атина и Солун, полуостров Халкидики, островите Родос, Кос и Санторини. Плановете бяха след година промяната да бъде въведена в цялата страна.

В Гърция обаче магазините не работят в неделя от 1908 г. насам и решението срещна сериозна съпротива. Вместо да търсят по-високи печалби, собствениците на търговски обекти защитиха почивката си. Целият център на Атина беше облепен с плакати „Никога няма да работим в неделя“, последвани от стачки и жалба във Върховния административен съд на страната.

От своя страна, министерството цитира данни, според които през 2011 г. само в пет от 47 европейски държави има пълна забрана за работа на магазините в неделя. Промените бяха подкрепени и от Асоциацията на тристическите предприятия, които допринасят с 20% към БВП на страната. Според тях туристите ще предпочетат дестинация, където могат да пазаруват и в неделя.

Засега до началото на ноември неделя ще е почивен ден за всички магазини в Гърция, а след това въпросът отново ще се разглежда от правителството.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин