Закинтос - забележителности лятно време - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Закинтос - забележителности лятно време
Автор: Ралица Василева

Остров Закинтос - или още Занте - притежава перфектната комбинация от средиземноморски климат, божествено красиви плажове, стръмни планински склонове и корабокруширали кораби, за да сте сигурни, че сте на едно от най-интересните места в Гърция. Вижте кои са някои от главните забележителности на третия по големина остров в Йонийско море.

Плажове с вулканичен пясъкФинбял вулканичен пясък, тюркоазеносиня вода, бели скали и забавления или спокойствие под ярките слънчеви лъчи. Това предлагат плажовете на остров Закинтос и ще оправдаят не очакванията, а мечтите ви. Плажът Навагио (Navagio) е пренаселен и до него се стига само с лодка, но там ще видите останки от кораб, претърпял корабокрушение. Циливи (Tsilivi) е на около 6 км от Закинтос и е по-спокоен, а плажът Василикос (Vassilikos) е близо до югоизточната част на острова. Който и да изберете, ще останете доволни. 

На гребена на вълната - Бъдете активни под слънчевите лъчи! Можете да карате водни колела, джет или водни ски, а ако искате наистина да покачите адреналина си, не се колебайте да покарате сърф или да опитате гмуркане. Плажовете „Аликес” (Alykes) и „Аргаси” (Argassi) предлагат голямо разнообразие от водни спортове. Изберете си спорт и скачайте смело във водата.

Сините пещериКак ви звучи круиз под сводестите пещерни арки, изваяни от морската вода? Името им идва от бледосиньото отражение на тюркоазената вода върху скалите. Известни са още като пещерите Кери, защото се намират близо до селцето Кери. Голяма част от тези пещери е под водата. Не пропускайте това магическо място от сънищата си.

Разходка в маслиновите горички - Усетете истинския Закинтос, като се разходите сред маслиновите дървета. Някои от тях са на над 100 години. Целият остров е заобиколен от маслинови и портокалови гори. За да ги откриете, се водете по уханието, което няма да ви подведе. 

Църквата Свети Дионисиос - носи името на покровителя на острова. В нея се пази ковчегът с останките на светеца. Построена е през 1708 г. Вътре ще видите ценни икони, дело на известни гръцки иконописци. Таванът и стените й са покрити изцяло с рисунки, изобразяващи живота на Христос. Църквата се намира на булевард „Страта Марина” (Strata Marina) в град Закинтос.

Хълмът Страни (Strani) - намира се много близо до град Закинтос, на около 2 км. На хълма ще видите паметника на известния гръцки поет Дионисос Соломонос. Оттук се разкрива невероятна гледка към пристанището. До него можете да стигнете с лодка или пеша за около 20 минути. 

Разходка с корабчеУсетете морския бриз в косите си и се оставете на полюшването на вълните. Всеки ден от пристанището на Закинтос до съседни острови тръгват корабчета, лодки и фериботи. Таке че не пропускайте това приключение. Изберете някое от малките незаселени островчета като Агиос Состис, Маратониси или Агиос Николаос.

Костенурките карета каретаKарета карета (caretta caretta) са вид застрашени от изчезване морски костенурки, които гнездят в залива Лаганас (Laganas), който е обявен за резерват. Там те снасят яйцата си и от това място малките костенурчета, които можете да видите, тръгват към морето. Размерите на този вид костенурки са впечатляващи: 90 на 95 см, а теглото им е около 115 кг. 

Наздраве с узо! - Узото, традиционната гръцка анасонова спиртна напитка, обикновено се сервира с някоя типична гръцка салата, като например дзадзики (tzatziki), която наподобява нашата „Снежанка”. Наздраве! Или както казват гърците: Ямас!

Морски даровеКалмари, скариди, миди, октоподи, всякакви видове риба, раци и какво ли не още, но каквото и да изберете да опитате тук, няма да сбъркате. 

Гръцка мусака - Да, мусака. Типично основно гръцко ястие. В Гърция я правят с патладжани, домати, кайма и бял сос. Опитайте и сравнете с българската, няма да съжалявате.

По магазините из малките улички - Магазини за антики и бижута, сувенири, ръчно изработени произведения на изкуството и текстил ще намерите по повечето малки улички на острова. В столицата Закинтос главната търговска улица е „Александър”, по която има много модни бутици, магазини за обувки, бижута и кожени изделия.

Нощен животСредище на нощния живот са курортните градчета като Лаганас (Laganas), Аликес (Alykes), Аргаси (Argassi) и Циливи (Tsilivi) с многобройните си дискотеки с разнообразна музика и баровете си, в които можете да се вихрите до зори. Столицата на острова не предлага толкова нощни заведения, но пък там има разнообразие от таверни и ресторанти.

Вече ви се ходи в Закинтос? Вижте най-добрите оферти за екскурзии в Закинтос!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин