Закриват "дома на смърфовете" в Испания - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Закриват "дома на смърфовете" в Испания
Автор: Peika.bg
Закриват "дома на смърфовете" в Испания

Спомняте ли си за синьото село Хускар в Испания?

Всичкo в него - къщите, оградите, дори църквата и надгробните плочи са боядиса в синьо. Поводът са снимките на 3D филма "Смърфовете" през 2011 г. Селото става известно като "града на смърфовете" и привлича туристи от цял свят. 

За съжаление обаче синьото селце вече няма да може да претендира, че е "домът на смърфовете". Причината е, че е издадена заповед, според която всички дейности, свързани със марката "Смърф", трябва да бъдат прекратени. 

Закриват "дома на смърфовете" в Испания

Хускар е малко село в Андалусия с население от около 250 души. Преди да се превърне в снимачна площадка, къщите и всички сгради били чисто бели. През 2011 г. обаче Сони Пикчърс се споразумява с местните да пребоядиса селото в синьо и изрисува образите на героите от филма. Тогава художници покриват всички сгради с 4200 литра синя боя.

Закриват "дома на смърфовете" в Испания


След края на снимките, жителите гласуват и решават да оставят синия цвят върху домовете си. Те назовават Хускар "градът на смърфовете" и разбира се привличат тълпи от туристи. Местните започвани да продават и сувенири, свъзани с малките сини същества. Наследниците на създателя на "Смърфовете" обаче възнегодуват и задължават селяните да изплащат авторски права  - 12% от печалбата, която маркат им носи. 
Закриват "дома на смърфовете" в Испания

Но това се оказва недостатъчно за наследниците. Те отнемат разрешителното на селото да използва марката и съответното да се назовава "град на смърфовете".

Образите на сините човечета ще изчезнат от улиците и фасадите на къщите, но селото ще запази синия си цвят, така че все още ще е достатъчно интересно за посещение. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин