Заличеното поморийско село Доброван възкръсва - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Заличеното поморийско село Доброван възкръсва
Автор: Peika.bg
Заличеното поморийско село Доброван възкръсва

Заличеното от картата на България през 1963 г. поморийско село Доброван ще възкръсне. През ноември 2012 г. бивши негови жители представиха на кмета на Поморие Иван Алексиев подписка със 71 подписа в подкрепа на желанието си. Кметът обяви, че скоро ще започне процедура по възстановяването на селото. „Във време, когато от картата на България се заличават цели населени места, за мен е предизвикателство за възстановяването на изгубеното поморийско село“, заяви кметът.

Освен в спомените на някогашните си обитатели, селото е останало живо и чрез Доброванските гъби – скална забележителност, която носи неговото име. Откриването на гъбите сега е истинско приключение, тъй като селото не съществува като ориентир.

Още преди години ентусиаст построява първата къща на мястото на бившото село Доброван, а през лятото на 2012 г. около десет семейства са живели там. За да бъде възстановено като населено място, Доброван трябва да отговаря на няколко условия – да има вода, ток и път. Вода има, община Поморие се ангажира да възстанови пътя, ще се водят преговори и за прокарване на електричество.

Околностите на селото имат невероятна гледка - към Бургаския залив и курортите чак до Царево

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Иванка Караславова, 16.11.2012 | 09:16
Доживяхме! При положение,ч е само заличават села от картата, да се съберат хора и да искат да си възстановят селото! Само да не стане някой комплекс за туризъм........
Абонирайте се за нашия бюлетин