Замъкът Ашфорд – исторически факти за един ирландски паметник - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Замъкът Ашфорд – исторически факти за един ирландски паметник
Автор: Елена Исаева

Сгушен на брега на Лох Кориб в графство Майо, Ирландия, замъкът Ашфорд е легендарна и разкошна дестинация, известна с богатата си история, зашеметяваща архитектура и луксозно настаняване. Този емблематичен замък има завладяваща история, която обхваща няколко века. В тази статия ще проучим историята и интригуващите факти, които правят замъка Ашфорд уникален скъпоценен камък в наследството на Ирландия.

Исторически произход:

Замъкът Ашфорд – исторически факти за един ирландски паметник
Снимка: pixabay.com

Средновековни начала: Историята на замъка Ашфорд може да бъде проследена до началото на 13-ти век, когато първоначално е бил построен като отбранителна крепост от англо-норманската фамилия де Бурго. Той беше стратегически разположен, за да охранява близкото абатство Конг.

Промени в собствеността: През вековете замъкът Ашфорд е сменял собствениците си многократно и всеки собственик е добавял свои собствени архитектурни и стилистични елементи към замъка. През 18-ти век замъкът претърпява обширни ремонти, преминавайки от отбранителна структура към грандиозно имение.

Основни характеристики и факти:

Викторианска трансформация: Замъкът получава пищна реновация в средата на 19-ти век под ръководството на сър Бенджамин Лий Гинес, член на известното пивоварно семейство. Тази трансформация превърна замъка Ашфорд в шедьовър от викторианската епоха, пълен с кули, бойници и зашеметяващи градини.

Крайбрежна обстановка: Замъкът Ашфорд се радва на живописно местоположение на брега на Лох Кориб, второто по големина езеро в Ирландия. Спокойната околност включва гори, градини и дори частен остров, достъпен с лодка.

Международно признание: Замъкът придоби международна слава, когато послужи като място за класическия филм на Джон Форд от 1952 г. „Тихият човек“, с участието на Джон Уейн и Морийн О'Хара. Филмът показа живописната красота на замъка и допринесе за неговата привлекателност.

Рай за голф: Замъкът Ашфорд разполага с голф игрище с 18 дупки, създадено в началото на 20 век. Голф ентусиастите могат да играят рунд сред зашеметяващия фон на замъка и езерото.

Изискана кухня: Замъкът е известен със своите гурме изживявания. Трапезарията George V, кръстена на британския монарх, предлага кулинарно пътешествие със звезда Мишлен.

Соколарско училище: в замъка Ашфорд се помещава най-старото соколарско училище в Ирландия. Гостите могат да се насладят на уникалната възможност да взаимодействат с и да летят с грабливи птици.

Разкошно настаняване: Днес замъкът Ашфорд е луксозен хотел, предлагащ разкошно настаняване. Гостите могат да изберат да останат в една от индивидуално проектираните стаи или апартаменти, всяка със свой уникален характер и чар.

Награди и признание: През годините замъкът Ашфорд е получил множество награди и отличия за своето гостоприемство, обслужване и усилия за опазване. Той постоянно се нарежда сред най-добрите луксозни хотели в света.

Дейности и приключения: Освен голф и лов със соколи, замъкът предлага редица дейности, включително стрелба с лък, риболов, конна езда и разходки с лодка по Лох Кориб.

Сватби и събития: Замъкът Ашфорд е популярна дестинация за сватби и специални събития, осигурявайки приказен фон за двойки, търсещи романтична и запомняща се обстановка.

Усилия за опазване: Собствениците на замъка са положили значителни усилия да запазят и възстановят неговите исторически елементи, като гарантират, че архитектурното му наследство остава непокътнато.

 

Замъкът Ашфорд безпроблемно съчетава величието на своята история с удобствата и лукса на настоящето. Това не е просто място за отсядане, а преживяване, което позволява на гостите да се върнат назад във времето и да се потопят в богатото наследство на Ирландия. Независимо дали се интересувате от разглеждане на неговите исторически стаи, от дейности на открито или просто от изискани ястия и релаксация, Ashford Castle предлага уникално и незабравимо пътешествие във времето и лукса.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин