11 интересни забележителности в Уотъфорд, Ирландия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
11 интересни забележителности в Уотъфорд, Ирландия
Автор: Елена Исаева
11 интересни забележителности в Уотъфорд, Ирландия
Снимка: pixabay.com

Уотърфорд е главен административен град на едноименното графство, който се намира в Южна Ирландия. Това е най – старият ирландски град, основан от викингите през 914 г. Възникнал край пристанище, с доброто си стратегическо местонахождение, градът се превръща в много важен търговски център.

Уотърфорд не е толкова познат сред туристите както са Дъблин и Корк, но той си има своя чар и красота. Става известен със своите кристали, като може би най – красивият и най – известен сред тях е кристалната топка, която всяка година грейва на Таймс Скуеър в Ню Йорк по Коледа. Waterford Crystal е спечелила заслужена репутация за производството на изящни кристали, които могат да се видят в направата на спортни трофеи до красивите полилеи в Уестминстърското Абатство.

11 интересни забележителности в Уотъфорд, Ирландия
Снимка: pixabay.com

 

Във фабриката за кристали можете да направите обиколка с екскурзовод, където ще ви запознаят с процеса на създаване на тези уникални произведения на изкуството, както и ще можете да си купите кристално изделие за спомен или за подарък на приятелите и близките ви.

В тази статия искам да запозная читателите с някои от най – интересните забележителности и атракции на Уотърфод.

1.     Една от най – значимите сгради в града е Кулата на Реджиналд, кръстена на основателя на града, била е използвана като съоръжение повече от 800 години.

2.     Музеят на Средновековието – единственият по рода си в Ирландия. Тук ще се запознаете с историята на града, с промените, които претърпява. Датира от 1460 г.

3.     Катедралата на Уотърфорд – Катедралата на Светата Троица, построена през 1793 г. от известният архитект Джон Робъртс.

4.     Театър Роял, който с право е наречен културното сърце на Уотърфрд, където и днес се провеждат концерти и се играят на сцена театрални постановки, с участието на ирландски и чужди актьори.

5.     Епископският дворец, проектиран от Ричард Касъл, построен през 1741 г.

6.     Катедралата на христовата църква, където през XII век английският благородник Ричард дьо Клер се жени за келтска принцеса.

7.     Центърът за изкустава – Жартер Лейн.

11 интересни забележителности в Уотъфорд, Ирландия
Снимка: pixabay.com

8.     Националният парк – най – големият в Уотърфорд, отворил врати за посетители през XIX век, играден със средства от дарения от доброволци и местни граждани.

9.     Уотърфорд Сити – морското пристанище.

10.  Замъкът Лисмор, построен от Джоузеф Пакстън през XIX век, с красивите градини, където Едмънд Спенсър е написал част от книгата си The Fairie Queene. Най – доброто време за посещение тук е през пролетта, когато пъстрите магнолии и камелии цъфтят, а въздухът е изпълнен с аромата им.

11.  Красивите плажове с изглед към полуостров Хук. Част от морското крайбрежие на Уотърфрд, известно като Медното крайбрежие е обозначена от ЮНЕСКО като геопарк.

Решите ли да посетите този красив средновековен ирландски град, освен историческите забележителности и музеите, които можете да посетите, то непремено влезте и в някоя от многобройните ирландски кръчми да послушате  местна музика, да вкустите местна храна, доставете си удовлствието да се потопите в атмосферата на града като се слеете с местните.

Градът има своя типичен ирландски чар и дух, който е доста различен от това, на което сме свикнали, но определено ще се хареса на всеки, който реши да го посети.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин