Фестивал на сватосването в Лисдунварна, Ирландия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивал на сватосването в Лисдунварна, Ирландия
Автор: Елена Исаева
Фестивал на сватосването в Лисдунварна, Ирландия
Снимка: pixabay.com

Ако си нямате половинка, и си търсите такава, или пък искате да завържете приятелство ей така в движение, и на място, без да ползвате интернет възможностите, предоставяни за това в наши дни, то отидете в малкото, приветливо градче Лисдунварна, което се намира на около три часа път с кола от Дъблин, разположено на западното ирландско крайбрежие.

 

Градът е много малък с население от около 830 души, но е изключително гостоприемен и всяка година през месец септември и октомври е посещаван от около 60 00 души. В продължение на шест уикенда се провеждат празненства с концерти, има много музика, танци, пиене, и много пищни трапези. Това са празненства на безкрайните възможности да си намерим и да се съберем с нашата половинка, да общуваме с хората без притеснения и неудобство.

Фестивал на сватосването в Лисдунварна, Ирландия
Снимка: pixabay.com

 

Фестивалът датира още от XIX век, когато големият недоимък по тези земи на Ирландия, кара хората да емигрират, за да търсят препитание и по – добър живот за себе си и семействата си. Мъжете са оставали да обработват земите, които притежават, а жените се е налагало да заминават в по – големи населени места, за да работят и подпомагат семейния бюджет. Така се е стигнало хората да се събират и веселят и междувременно на тези сбирки да търсят подходящи съпруги за синовете си. На успелите сватовници са давани щедри подаръци и дарения, по този начин и самият град е подпомаган икономически, с плащането на данъци.

Фестивал на сватосването в Лисдунварна, Ирландия
Снимка: pixabay.com

В днешно време всичко е много по – различно, непретенциозно и не чак толкова обвързващо. Макар че идеята и замисълът като цяло си остават същите – да си намерим идеалната половинка. Празненствата и забавата се провеждат в почини дни, но през цялото време в Лисдунварна и много оживено и забавно. На жените се дава правото да се обърнат към сватовника и първи да си изберат мъж. Тогава сватовникът проявява своите умения да прецени дали те са подходящи един за друг, дали ще могат да намерят общи интереси и чак тогава се преминава към запознанството.

Най – голямата атракция на това празненство е сватовникът Вили Дали, когото наричат „местният лекар на любовта“. Благодарение на него за 45 години над 3 000 двойки са сключили брак след неговото успешно сватовсто.

Много бракове все още се уреждат по този начин. Но дори и да не успеете да си намерите вашата половинка по време на фестивала, то участието и емоцията си заслужват, най – малко ще изживеете тръпката от възможността за запознанство, и може и да намерите нови приятели и съмишленици.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин