Фестивалът „Розата на Тралий“, Ирландия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивалът „Розата на Тралий“, Ирландия
Автор: Елена Исаева
Фестивалът „Розата на Тралий“, Ирландия
Снимка: pixabay.com

Ирландия е държава в Северозападна Европа, която заема около 5/6 от територията на едноимения остров. Тя е сред най – богатите и най – развити страни в света, на пето място по БВП на глава от населението. Има модерна икономика, съсредоточена основно в сферата на услугите и високите технологии.

Ирландия има уникална природа и безброй интерени места, които да посетите и няма да останете разочаровани. Тя е има богата история, интересна култура и обичаи и множество легенди и мистерии за почти всяко кътче на острова.

Фестивалът „Розата на Тралий“, Ирландия
Снимка: pixabay.com

Има сведения, че първите заселници са дошли по тези земи преди около 8 000 години пр. н. е. От тях почти не са останали археологически находки. В по – късни години и при всички следващи нашествия и заселване на различни пришълци са останали многообразни исторически и арехологически паметници на културата.

Страната е желана дестинация и е в топ 10 на туристи и пътешественици от цял свят. Със своето славно историческо минало представялва интерес за любителите на историята, археологията, като и за любознателните посетители. От древни времена до днес в различни населени места са се провеждали и продължават да се провеждат интересни фестивали, карнавали и други празненства.

Фестивалът „Розата на Тралий“, Ирландия
Снимка: pixabay.com

 

Един от тези фестивали е „Розата на Тралий“. Тралий е малък град в югозападната част на Ирландия, графство Кери. Някога тук е провеждан фестивал на красотата, на който е избирана и коронясвана кралица на Тралий. В него са можели да вземат участие само жени, жителки на графството. Но постепенно интересът към този конкурс се засилва, и той излиза от пределите на графството, докато идва момент, в който жени от цяла Ирландия са мерили своята хубост, потекло и физически дадености. По време на Втората световна война фестивлът замира, докато отново не е възроден по инициатива на счетоводителя Били Клифърд и на местния вестникар Дан Нолан. Те черпят вдъхновение от песен, като дават началото на малко по – различен фестивал – търсенето на жена, чиято грация, хубост и елегантност максимално да се доближава до представата за ирландска женственост.

В последните години освен ирландски жени, в конкурса вземат участие и жени със смесен произход, както и от Америка, Австралия и Нова Зеландия. Конкурсът придобива международно значение, излъчван е по различни световни медии, превръща се в едно от най – посещаваните събития в страната. Организират се концерти, а в последния ден от фестивала има галаконцерт, където участие вземат световно известни изпълнители. Това събитие създава много настроение, осъществява интересни запознанства, оставящи трайни спомени и добри приятелски взаимоотношения.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин