Фестивал на стридите в Голуей, Ирландия - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивал на стридите в Голуей, Ирландия
Автор: Елена Исаева

Голуей е едно много красиво и живописно графство в Ирландия, намира се в провинция Конахт. Разположен е при вливането на река Кориб в Атлантически океан. Това е третият по големина град в страната. В него има много какво да разгледате и да се насладите на типична келтска атмосфера.

 

Голуей е известен с многобройните си ирландски пъбове, където можете да се запознаете с традиционната фолклорна музика, която в много от тях се изпълнявана на живо. Тук кипи живот и веселие през деня и нощта, заведенията и ресторантите предлагат различни нощни и вечерни развлечения. Градът със своята уникална девстена природа предлага възможностии  за излети. Разхождайки се сред малките сламени къщи, можете да се пренесете във времето на келтите.

 

Фестивал на стридите в Голуей, Ирландия
Снимка: pixabay.com

Голуей определено е най – типичният ирландски град. Наричат го столица на фестивалите. Ежегодно се провеждат всякакви фестивали от изкуствата до стридите. Да, стриди, интересно, нали? Международният фестивал на стридите се провежда по идея на хотелиера Брайън Колинс, с цел да се удължи туристически сезон, както и да привлече богати клиенти. Днес тази негова идея е превърната в едно от най – големите кулинарни събития в Европа.

Фестивал на стридите в Голуей, Ирландия
Снимка: pixabay.com

 

Празненството започва с шампионат по отваряне на стриди. От цялата страна се събират хляди хора, за да участват и да демонстрират виртуозните си умения в отваряне на нейно величество Стридата. Всеки показва завидна бързина и сръчност, под мощните аплодисменти на публиката. Победителите от местното състезание продължават участието си в световния шампионат, който се провежда два дни по – късно. В първия ден, обикновено това е събота, се организира официална церемония, на която първата символична стрида за сезона се поднася на кмета на града. След това пиршеството продължава по улиците и площадите на града. Преминава парад с пъстро украсени платформи и стари коли. Талантливи музиканти забавляват зрителите. Парадът завършва в огромна червено – бяла шатра на стридите, където се предлагат разнообразни ястия, приготвени със стриди. Дегустират се и се излъчват най – вкусните и добре аранжирани специалитети. Провежда се и конкурс за най – елегантно облечена дама.

Фестивал на стридите в Голуей, Ирландия
Снимка: pixabay.com

 

Фестивалът завършва с гала вечер, когато всички са облечени празнично, отваря се шампанско, изпълнява се професионална кабаретна програма. Седмицата на фестивала завършва с изпълнение на серенада.

За хората с изтънчен вкус, това празненство наистина гали всички сетива. Някога стридата е била евтина и не от най – предпочитаната храна, но днес с увековечаването и, стридата се превръща в кралица на празненството и на гурме туризма. Определено си заслужава да посетите това място именно по време на този интересен фестивал.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин