Замъкът Хайделберг: Руини от Ренесанса - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Замъкът Хайделберг: Руини от Ренесанса
Автор: Peika.bg

Руините на замъка в Хайделберг привличат посетители вече два века

Възможността да видиш нещо толкова величествено в състоянието на такива красиви руини е парадоксът, който дава на германския замък Хайделберг и прилежащия му парк такава пленителна аура. Замъкът прилича на нещо, дошло от друг свят. Дори обвити с бръшлян, впечатляващите руини все още притежават силата и величието на бившите обитатели на двореца - династията Вителбах.

Построен като крепост с кули, тъмници и защитен ров около 1300 г., този замък се издига високо над града, символизирайки феодалната сила, властваща по онова време. Най-старата все още различима сграда е на крилото Рупрехт с впечатляваща ренесансова камина, намираща се в него.

Крилото Ото-Хайнрих е било първата дворцова постройка в Германия с пищна външна украса. Най-добре запазената сграда е крилото Фридрих, чиято фасада със статуи на феодални избиратели прилича на галерия с фамилни портрети. На приземния етаж се намира дворцовата църква, която е останала непокътната, заедно с обитаемите стаи над нея.

Истински опияняваща е градината на удоволствията Хортус Палатинус - земен рай, създаден от човешка ръка. Дълго време тази градина е считана за осмото чудо на света, въпреки че така и не е била завършена.

Всяка събота има обиколки под надслов ”Животът в кралския двор", предлагащи поглед върху ежедневието на хората, живели някога в замъка Хайделберг. В немския Аптечен музей в крилото Ото-Хайнрих ще научите как са били приготвяни и разпределяни лекарствата през миналите векове.

Наблизо минава Пътеката на философите - най-известната и живописна пътека в Хайделберг, надничаща над стария квартал и над самия замък, сред тишината и спокойствието на природата.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин