Запознайте се с алтернативната карта на Пловдив - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Запознайте се с алтернативната карта на Пловдив
Автор: Мария Ангелова

Те са погледнали на Пловдив от различен ъгъл. Подредили са като парченца от пъзел върху карта Тютюневото градче, Капана, сградите от Соц-а, зданията в стил Баухаус, за да последвате и вие нови маршрути в град, който може би си мислите, че познавате добре. Те са Владислав и Антония от studio 8 1/2. Освен професионално, и в личен план „пътуват заедно“. Ето какво ни разказа Владислав за Алтернативната карта на Пловдив:

- Как се роди идеята за създаването на Алтернативна карта на Пловдив?

- Идеята се роди от желанието ни да картографираме местата, които сме засегнали по време на нашите срещи в artnewscafe, епизодите от съвместната инициатива на studio 8 1/2 и фондация Отворени изкуства "Беседка за града", които започнахме миналата година. В тях ние показвахме подобни забравени или просто "невидими" за по-голямата част хора, но много ценни и важни според нас места за Пловдив и за неговата памет като град. Съответно и за бъдещето му смятаме, че е много важно да се обърне внимание на подобни обекти, някои от които ден след ден изчезват пред очите ние. Някак естествено стана така, че за да има някакъв физически реален резултат от нашите търсения, решихме да ги съберем на тази карта, като това е само началото. Ще има скоро и сайт, а и нови издания на картата, които ще включват нови и различни обекти от други наши маршрути, които имаме като идеи.

- Как подбрахте местата, които да влязат в картата?

- Местата са подбрани спрямо изданията на "Беседката" - Соц, Баухаус, Тютюневото градче, Капана и т.н. и са били именно тези и на нашите обсъждания, защото смятаме, че това са най-ценните живи топоси в Пловдив, нещо, което пази жива още идентичността на самата градска тъкан и градския начин на живот в този град - Пловдив. Освен за важни, всички тях ги смятаме и за изключително застрашени от изчезване и то без да имат шанс да получат защита от когото и да било, тъй като към момента не се възприемат като такава голяма ценност, а когато изчезнат с тях ще изчезне и важна част от нас самите. Тази карта е един вид и аларма, която иска да обърне вниманието на хората и институциите към тези места и да ги запази, като от това ще спечелят всички.

- За какви хора са създадени маршрутите?

- Маршрутите са създадени за хора, които са любопитни и обичат града си. За хора, които искат да научат нещо повече за него, или такива, които се интересуват по-задълбочено от конкретна тема. В никакъв случай не е само за професионалисти, нито пък има претенциите за пълнота и изчерпателност в исторически план. По-скоро е социален експеримент, който се поставя реално за пръв път в Пловдив и който ще бъде един процес, който ще продължи устойчиво във времето. Маршрутите не свързват просто точка А и точка Б, а искат да накарат всеки един, който ги следва да вдигне глава и да види стотици малки обекти, да изживее десетки емоции по пътя между две точки. Местата между тях не са отбелязани на картата, но внимателно са подбрани всички места, през които минава един маршрут и това не е най-краткият път, а път, по който всеки ще открие по нещо важно за себе си и града си.

- Кое е Вашето любимо алтернативно място в Пловдив?

- Честно да си признаем, всичките. Цялата карта е израз на един в началото личен и вероятно малко егоистичен поглед към любими на нас самите обекти и периоди от архитектурната история на Пловдив. В последствие се оказа, че този интерес е споделен, макар картата да си остана по-скоро архитектурно насочена, смятаме, че успя да се обърне и към други важни социални сфери. Баухаус е един уникален за модернизма не само в Пловдив, а и в България маршрут, който тепърва ще се изследва и надгражда, например. Тютюневото градче е уникално не само като фасадно оформление, а и като атмосфера в него (ароматът на тютюн, който още се усеща по някои улици), както и Капана, който е една от най-интересните и живи части от Пловдив и който за голямо съжаление се променя не към по-добро. Соц-ът е маршрут, който се опитва да скъса с името си и да покаже защо тези сгради са важни и ценни, а религиозния маршрут може да изненада много хора, които си мислят, че знаят всичко за религиите и техните храмове в града.

- Откъде човек може да се снабди с Алтернативната карта на Пловдив?

- Картата ще се раздава на много от локациите, които са посочени в самата нея, както и на други важни за Пловдив места, които са встрани от официалните туристически маршрути. Напълно безплатна е, като скоро ще има и ново издание, защото наистина се изчерпва много бързо. Има я качена онлайн, линк има на страниците на studio 8 1/2 и Open Arts Foundation, а съвсем скоро ще заработи и нейния собствен интернет сайт www.alternativeplovdiv.com, на който ще можем динамично да променяме и допълване информацията, както и да добавяме нови обекти. Изключително много ще разчитаме на обратната връзка на хората, които не спират да търсят и да откриват града си всеки ден, колкото и да си мислят, че го познават.

- Какъв е стилът Ви на пътуване?

- Стилът ни на пътуване е доста семпъл. Двама души, една раница, една посока. Оттам нататък всичко е възможно. Никога нямаме план, никога не набелязваме конкретни обекти, не ни трябва карта, освен, ако не намерим "алтернативна" такава :) Обичаме пътуването с влак, обичаме момента, когато пристигнем преди изгрев слънце и градът започва да се събужда. Обичаме градове, които могат да ни изненадат, да ни провокират, не сме фенове на галерии, музеи, замъци и дворци, които винаги заобикаляме. Обичаме да се сливаме с града, в който сме, да го вкусим, помиришем, пипнем и усетим. Да вървим без посока и да се загубим дори, няма нищо по-приятно от това да вървиш без да знаеш на къде, но да откриваш свои собствени малки скъпоценности по уличките.

- Къде в Пловдив се намира пейката с най-хубавата гледка?

- Най-трудният въпрос... Толкова много са пейките в Пловдив, в чиято гледка сме влюбени. Някои гледат от тепетата към изгревите над Пловдив, други се оглеждат в спокойните води на Марица или към измамната безкрайност на Гребния канал по залез, някои са потънали в зеленина, а други са се озовали на крайно нетипични за тях места. Наистина са много, но конкретните координати ще запазим за себе си, защото всеки трябва сам да открие своята пейка в града, а и в... живота. Трябва само да знаете, че няма нито едно заведение, чиито столове да предлагат по-приятно усещане от седенето на тези пейки... дали сутрин с кафе или вечер с бира... винаги на пейка!  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин